Belföldi hírek

H I R D E T É S
2021.04.11. - vasárnap, Zsolt, Leó napja van.

Belföldi hírek

Bizottság felügyeli a gazdaság fehérítését

2021. február 13. 07:00
Bizottság felügyeli a gazdaság fehérítését

Fenntartható Gazdaságfehéredésért Felelős Bizottság néven alakult meg február 11-én az a munkacsoport, amely a magyar gazdaság tisztaságáért felel majd a jövőben. Mindezt Varga Mihály pénzügyminiszter jelentette be közösségi oldalán.  
 

Varga Mihály elmondta, hogy a szükséges megbízólevelet a bizottság elnökségének már átadta. Az elnökségi tagok Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár és Sors László, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vezetéséért felelős államtitkár. 

 

Az etikusság a cél

 

A bizottság gondolata még 2020-ban merült fel, Varga Mihály már akkor szorgalmazta a felállítását. Ahogy akkor fogalmazott, a szervezet célja „a gazdaság fenntartható fehéredését célzó intézkedések kezdeményezésére és a bevezetett intézkedések hatásosságának mérésére.” Ugyan a szürkegazdaság visszaszorítása az akkori adatok szerint is jónak bizonyult a miniszter szerint, a bizottság mégis egyfajta keretet ad a gazdaság biztonságosabbá tételének.  

 

A bizottság munkáját négy konkrét lépésben határozta meg. Elsősorban a munkavállalók védelmét célozzák a feketefoglalkoztatással szemben. Fontosnak tartja a pénzügyminiszter, hogy egyáltalán ne legyen a munkáltatók részéről visszaélés a foglalkoztatásban. Az adócsalók és a cégtemetők ellen is határozottan fog fellépni a bizottság, a számlamentesség felszámolásáért is tesznek lépéseket. 2021-ben szintén elsődleges, hogy elektronikus fizetésre térjen át a lehető legtöbb gazdasági szereplő, mindezt népszerűsíteni kívánják. 

 

M. A. 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2021. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu