Belföldi hírek

H I R D E T É S
2022.07.03. - vasárnap, Kornél napja van.

Belföldi hírek

Biotechnológiai labort adtak át Szegeden

2022. május 26. 15:37
Biotechnológiai labort adtak át Szegeden

Elkészült Szegeden a Biológiai Kutatóközpont legújabb fejlesztése és a legújabb labor.

Magyarország szempontjából is létfontosságú fejlesztést adtak át Szegeden, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont helyszínén, ugyanis elkészült a magyar Nemzeti Biotechnológiai Laboratórium. Az épületben mRNS-alapú vakcinákat fejlesztenek és antibiotikum-rezisztens baktériumok elleni gyógymódokat dolgoznak majd ki.

 

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal célja az, hogy Magyarországon 18 nemzeti laboratórium üzemeljen, az építkezés szakasza pedig elkezdődött, a szegedi labort pedig már át is adták május végén. A hivatal az ipar, a digitalizáció, az egészség, a biztonságos társadalom, a környezet, a család és a kultúra területéhez kapcsolódva alakítja ki a laboratóriumokat országszerte.

 

Szeged újabb kutatásokat nyithat a magyar orvostudományban

 

A szegedi beruházás elkészültével az országban már olyan fejlesztések és vizsgálatok is folyhatnak, amelyek eddig biztonsági okokból nem voltak megengedettek. A BSL-3-as kategóriájú laboratórium az új kutatások Magyarországra hozatalát is előrevetíthetik.

 

Az új labor főként olyan kutatási témákkal fog foglalkozni, mint a gyógyszer rezisztens baktériumok legyőzése és az új bakteriofág alapú gyógymódok kidolgozása. A laboratórium 2022. augusztus 1-jétől kezdi meg működését és ez lesz az első magyar helyszín, ahol az mRNS-alapú vakcinák előállításának lényeges részeit el lehet végezni.

 

Forrás: MTI
CS.SZ.

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2022. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu