Belföldi hírek

H I R D E T É S
2020.06.05. - péntek, Fatime napja van.

Belföldi hírek

Betiltják a házi disznóvágást?

2009. július 27. 18:07
Betiltják a házi disznóvágást?
Egy uniós rendeletmódosítással ellehetetlenítik a magyar sertéstartó gazdákat, a disznóvágás hagyományát ápolni kívánó családokat és a falusi turizmust - hívta fel a figyelmet hétfői sajtótájékoztatóján Jakab István.
Az Európa Tanács júniusban elfogadott egy rendeletet, mely szerint szigorítják az állatok háznál történő levágását, illetve a leölésre vonatkozó a technológiai előírásokat. Ennek alapján a juh, a kecske, a baromfi, valamint a különleges eljárások - például vallási szertartások - során leölt állatok kivételével az állatokat csak az arra kijelölt helyeken, vágópontokon lehet levágni. A vágópontok hiánya kapcsán Jakab István emlékeztetett, hogy a Medgyessy-kormány közel 500 kisvágóhidat szüntetett meg a nagyon szigorú előírások miatt, ugyanis összetévesztették a vágóhidat és vágóhelyet, egy rossz jogszabályi fordítás miatt. Ha nem léteznek vágóhelyek, akkor gyakorlatilag csak szabálytalanul lehet az állatokat levágni - mutatott rá a Magosz elnöke.

Magyarországon a házi disznóvágás komoly tradíció. Ez nem ellentétes az unió irányelveivel, hiszen a közösség is abba az irányba próbálja befolyásolni a tagállamokat, hogy a hagyományaikat őrizzék meg - hangsúlyozta Jakab István, rámutatva: a hazai sertésállomány 2002 óta gyakorlatilag a felére csökkent.

jakab_istvan_430_2_20090727175905_453.jpg

Betiltják a házi disznóvágást? (Jakab István)

A fideszes képviselő kettős mércéről is beszélt. Az EU előírja számunkra hogy milyen feltételekkel kell az állatokat levágni, ugyanakkor a harmadik országból beérkező importra vonatkozóan nincs semmi garancia.

Jakab István kifejtette: a házi disznóvágás ellehetlenítésével a falusi turizmusból élő réteget is nehéz helyzetbe hoznák.

A Magosz elnöke arra is figyelmeztetett, hogy ha életbe lép a jogszabály, akkor a feketegazdaság is erősödni fog.

A kormányszóvivő mai sajtótájékoztatóján az egész disznóvágásra vonatkozó ügyet hírlapi kacsának minősítette. Jakab István ezzel szemben leszögezte: a jogszabály megjelent. A szocialista uniós képviselők megszavazták ezt a jogszabályt, ezáltal a magyar sertéstartó gazdákat, hagyományokat ápolni kívánó családokat elzárnák a házi disznóvágás lehetőségétől - jegyezte meg a Jakab István.

(forrás: fidesz.hu)

Budapest Online - www.bpn.hu

-ba-
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2020. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu