Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.07.14. - Sunday, &Őrs napja van.

Belföldi hírek

Belföldi kereslet és/vagy export?

2017. December 01. 14:40
Belföldi kereslet és/vagy export?

Ezzel a címmel rendeztek konferenciát Budapesten, az előadók szerint a belföldi kereslet és az export egyaránt hozzájárul az ország versenyképességéhez és egyformán fontosak.

Pana Petra külgazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár szerint Magyarországon minden készen áll ahhoz, hogy a következő évek gazdasági sikerek jegyében teljenek. Az export dinamikusan nő, a tavalyi 93 milliárd eurót túlszárnyalva rekordévet zárhat idén - mondta. Fontos feladatnak nevezte a kkv-k külpiaci szerepvállalásának erősítését. Urbán Zoltán, az Eximbank vezérigazgatója előadásában kiemelte, a magyar export 17 százalékát adják a kkv-k, jelenleg ezek egyötöde exportál, a foglalkoztatottak közel 70 százaléka dolgozik a szektorban. A belföldi kereslet és az export egyaránt fontos a versenyképességhez, a kettő együtt biztosítja a kkv-k sikerességét - fejtette ki.

 

Magyarországon minden készen áll ahhoz, hogy a következő évek gazdasági sikerek jegyében teljenek

Magyarországon minden készen áll ahhoz, hogy a következő évek gazdasági sikerek jegyében teljenek

 

Baksay Gergely, a Magyar Nemzeti Bank költségvetési és versenyképességi elemzések igazgatóság vezetője a legfrissebb adataik alapján elmondta: a sikeres gazdasági felzárkózás feltételei közül a mennyiségiek jelentősen javultak, a minőségiekben azonban további javulásra van szükség. Az igazgató szerint 2013-óta Magyarország ismét lépést tart a V4-ekkel, de fokozatváltás kell a régióvezető pozícióhoz és az uniós felzárkózáshoz. Chikán Attila, a Versenyképesség Kutató Központ igazgatója szerint az átfogó teljesítménymutatók bár javulnak, de az ország a régiós versenytársakhoz képest le van maradva, ami mögött rendszerszintű és nem kormányokhoz köthető problémák állnak. Változást szerinte leginkább az intézményrendszer hatékonyságának javításával lehetne elérni.

 

MTI/T.D.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu