Belföldi hírek

H I R D E T É S
2021.04.11. - vasárnap, Zsolt, Leó napja van.

Belföldi hírek

Bekeményít az AM: egységes feltételeket állít a laboratóriumoknak

2021. március 21. 11:00
Bekeményít az AM: egységes feltételeket állít a laboratóriumoknak

A nem állami laboratóriumok átláthatóbb szabályozását vetítette előre az Agrárminisztérium, ennek köszönhetően Magyarországon hatékonyabb lehet az élelmiszerlánc-biztonság fenntartása. 

A nem állami laboratóriumok egységes alapokra helyezése egy régóta várt intézkedés, néhány esetben ugyanis a bevizsgálások legalábbis megkérdőjelezhetőek a szolgáltató és üzemi laboratóriumok esetében. Az Agrárminisztérium konkrét rendeletet mutatott be a szabályozás pilléreként, amely az engedélyezések, nyilvántartásba vétel és működések feltételeit szabja meg.  

 

A nem állami laborok is adatszolgáltatási kötelezettséggel tartoznak, a Nébih felel majd az elszámoltatásért. Az eddig nehezen ellenőrizhető élelmiszerlánc-biztonság javulását várják a lépéstől. Az érintett laboratóriumokra ugyanazok a szabályok fognak vonatkozni a jövőben, mint az államiakra. Az egységesítés első lépése, hogy engedélyezési, illetve nyilvántartásba vételi eljáráson kell átesnie az érintett egységeknek. Amelyik labor már rendelkezik engedéllyel, annak nyilvántartásba vétel céljából ugyanúgy el kell küldenie az adatait a Nébihnek a következő három hónapon belül.  

 

Jó tudni, mi van a tányéron

 

A procedúrára azért van szükség, mert a forgalomba került egyes termékek ellenőrzése a vállalkozók terhe. Sok esetben a vállalkozók nem állami laborban vizsgáltatják be a termékeket költséghatékonysági céllal, ám annak, ha valamilyen káros határértéket nem jeleznek a kétes laborban, a fogyasztó ihatja meg a levét. Emellett a hazai élelmiszer-vállalkozók versenyképességének biztosítása is fontos szempont. A működési engedély megszerzésének egységes szabályozása ennek függvényében fontos.  

 

Az AM közleményben kitért rá, hogy az élelmiszerlánc biztonságának fenntartása miatt a laboratóriumok haladéktalanul bejelentést kötelesek tenni, ha állatbetegség gyanúja, zárlati károsító észlelése vagy határérték feletti kémiai szennyezettség kimutatása történik meg.  

 

M. A. 

Forrás: mti

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2021. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu