Belföldi hírek

H I R D E T É S
2021.09.24. - péntek, Gellért napja van.

Belföldi hírek

Befejeződött a dióda lézerközpont kialakítása Kecskeméten

2021. július 28. 11:02
Befejeződött a dióda lézerközpont kialakítása Kecskeméten

Közel 3 év után elkészült a kecskeméti Neumann János Egyetemen a dióda lézerközpont kialakítása.

Még 2018 szeptemberében jelentette be a Neumann János Egyetem, hogy egy olyan projektbe vágnak bele, amely egy dióda központ kialakítását tűzte ki célul. A projekt kivitelezési szakasza mintegy 3 év után fejeződött be és már át is adták az új központot.

 

A projektre 518 millió forintos Európai Uniós és hazai támogatási forrást nyert az egyetem, amely vissza nem térítendő. A beruházást a Neumann János Egyetem a Bay Zoltán Közhasznú Nonprofit Kft-vel közös konzorciumban valósította meg.

 

A hiánypótló központ kutatás-fejlesztési és oktatási célokkal egyaránt szolgálni fog a jövőben. A bejelentések alapján az új laboratórium világszínvonalúnak mondható, köszönhetően az 1000 nanométer alatti hullámhosszúságú, kiemelkedő sugár minőségű és nagy fényteljesítményű lézer sugárforrásnak. A központ másik kiemelkedő jellemzője a közlemény szerint, hogy 3D impulzus üzemű lézersugaras mikromegmunkálással rendelkezik.

 

Világszinten is kiemelkedő az új lézerközpont

 

A kecskeméti központnak 3 fő egysége van: ”Az optikai szálban vezetett, nagyteljesítményű direktdiódás megmunkáló központtal, az optikai szálvezetés nélküli direktdiódás megmunkáló központtal és az impulzuslézeres szubtraktív mikromegmunkáló központtal” - közölte az oktatási intézmény.

 

A kecskemétihez hasonló lézereket főként a jármű-, gép-, elektromos, illetve elektronikai iparban hasznosítják manapság. A lézerekkel a vágás, a gravírozás és a hegesztés is lehetséges, így a laboratóriumban az egyetemi oktatás színvonalának emelése mellett külön figyelmet fordítanak majd a kkv-k fejlesztésére is ezen területeken, főleg a mikromegmunkálás iparágában, ahol óriási az igény az innovációkra.

 

A dióda lézerközpont az autóiparnak is új előnyökkel szolgálhat majd Magyarországon. Mivel a laboratórium merőben más, mint az eddig belföldön kialakított helyszínek, így itt a hőkezelés, a hibrid kötések kialakítása, illetve a felületmódosítás is megoldható.

 

Forrás: MTI, Neumann János Egyetem
CS.SZ.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2021. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu