Belföldi hírek

H I R D E T É S
2019.09.19. - csütörtök, Vilhelmina napja van.

Belföldi hírek

Bármikor robbanhat Magyarországon a "szegénységbomba"

2009. augusztus 17. 22:23
Bármikor robbanhat Magyarországon a
Szegénységbomba ketyeg Magyarországon, néhány éven belül jelentősen nőhet a szegények száma az országban, és egyelőre nem látszik, hogy a kormányzat miként fogja kezelni a helyzetet - mondta Márton Izabella, a Magyar Szegénységellenes Hálózat igazgatója a budapesti Sziget fesztiválon működő Civil Szigeten.
A kormányzat és az államigazgatás nincs felkészülve az egyre növekvő szegénység kezelésére. A kormány szembe megy a folyamatokkal: az elmúlt egy-másfél évben szigorították, szűkítették a segélyezési rendszert, ahelyett, hogy a válság hatásaira való tekintettel erős szociális hálót tartanának a lecsúszóknak - mondta Márton Izabella. Nem látható, hogy van-e elegendő pénz és kormányzati akarat ennek a kérdésnek a kezelésére. Az elmúlt időszak egyetlen próbálkozása, a krízisalap sem jelent tartós és jelentős segítséget a rászorulóknak hangsúlyozta az igazgató.

"Nagyon leegyszerűsített és félrevezető hozzáállás, hogy először a gazdaságot kell talpra állítani és ezután a gazdasági növekedésből pénzt lehet pumpálni a szociális ellátórendszerbe is. Addigra ugyanis bizonyos társadalmi csoportok vagy rétegek annyira lemaradnak, hogy esélyük sem lesz arra, hogy visszakapaszkodjanak vagy sokkal többe kerül majd ezeket a károkat helyrehozni" - magyarázta.

A legutóbbi, 2007-es hivatalos adatok szerint a magyar lakosság körülbelül 13 százaléka él szegénységben. Ezzel Magyarország európai összehasonlításban nem áll a legrosszabb államok között, a gyerekszegénységet tekintve azonban sokkal rosszabb a helyzet: minden ötödik magyar gyerek ugyanis szegénységben él - mondta a szakértő. A húsz százalékos gyerekszegénység azért is riasztó, mert azok, akik nélkülözésben nőnek fel, nagy eséllyel felnőttként is szegények maradnak - fűzte hozzá.

Komoly problémát jelent az is, hogy a válság hatására egyre többen veszítik el munkájukat, így kérdés, hogy közülük hányan csúsznak majd le. A szegénység így egyre jobban fenyegeti az alsó középosztályt - mutatott rá. Márton Izabella szerint rendkívül súlyos következményei lehetnek annak is, ha nem lesznek jelentős lépések a romák integrációja terén Magyarországon. Ha nem történik érdemi változás ezen a három téren, akkor Magyarországon néhány éven belül "szegénységbomba" robbanhat, drasztikusan nőhet a szegények száma - hangsúlyozta az igazgató.

(Forrás: fidesz.hu - MTI - Magyar Nemzet)

Belföldi hírek - www.belfoldihirek.com

-ba-
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2019. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu