Belföldi hírek

H I R D E T É S
2019.12.13. - péntek, Luca napja van.

Belföldi hírek

Banai: stabil a költségvetés helyzete

2019. augusztus 09. 11:33
Banai: stabil a költségvetés helyzete

A költségvetés helyzete stabil, így a 2019 egészére kitűzött 1,8 százalékos GDP-arányos hiánycél továbbra is teljesíthető - mondta a Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkára a legfrissebb államháztartási adatokról.

Banai Péter Benő kifejtette: az első hét hónap adatai alapján az uniós programok kiadásai több mint 850 milliárd forintot tesznek ki, és 440 milliárd forint körül vannak az uniótól érkezett bevételek. A kormányzat továbbra is megelőlegezi az uniós támogatásokat, de nem olyan arányban, mint 2018-ban - mutatott rá. Tavaly az első hét hónapban az államháztartás központi alrendszere 1491 milliárd forint deficittel zárt, "akkor sem ijedtek meg az első hét hónap viszonylag nagy pénzforgalmi hiányától" - fogalmazott Banai Péter Benő.

 

Banai: stabil a költségvetés helyzete

 

Kiemelte: költségvetés a reálgazdasági folyamatok lenyomata, ezek miatt tudott több bevételt elkönyvelni a költségvetés az első hét hónapban. Az első negyedévi 5 százalék feletti GDP-növekedés, a kiskereskedelmi forgalom szintén 5 százalék feletti növekedése, a nettó átlagkeresetek kétszámjegyű emelkedése, és a történelmi mélyponton lévő munkanélküliség és ezzel párhuzamosan bővülő foglalkoztatottság miatt lett több bevétele a költségvetésnek - sorolta az államtitkár. A PM közzétett előzetes adatai szerint júliusban 37,2 milliárd forint többlettel zárt a költségvetés, ennek nyomán az államháztartás központi alrendszerének első hét havi hiánya 352,7 milliárd forint volt.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2019. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu