Belföldi hírek

H I R D E T É S
2018.01.19. - péntek, Sára napja van.

Belföldi hírek

Balog Zoltán: Az európai egység nem előttünk van, hanem mögöttünk

2016. január 15. 11:20
Balog Zoltán: Az európai egység nem előttünk van, hanem mögöttünk

A keresztény értékek újrafelfedezésére hívott fel Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a budapesti Várkert Bazárban 2016 január 14-én tartott rendezvényen, melyet a XXI. Század Intézet és a Polgári Magyarországért Alapítvány szervezett. A Keresztény értékek a 21. században című rendezvényen a miniszter kiemelte: a keresztény kultúra Európa polgárainak jólétet teremtett.

"A keresztény értékek újrafelfedezése annak az erőnek a felszabadítását jelenti, mely nélkül Európa soha nem lett volna a minőségi életnek, a kultúra gazdagságának és sokszínűségének igazi otthona. S nélküle nem is maradhat az" - fogalmazott a miniszter, aki egyben a Polgári Magyarországért Alapítvány elnöke. Európa keresztény értékei három forrásból táplálkoztak: a bibliai zsidó-keresztény hagyomány, a görög tudomány és filozófia és a római jog jelenti a kontinens múltját - emlékeztetett a miniszter -, ezek teremtették meg a mai Európát. "Azt is mondhatnánk, hogy az európai egység nem előttünk van, hanem mögöttünk" - tette hozzá. Hiszen mindez egy olyan szellemi-kulturális egységet, szellemi közösséget jelentett, amely "a hatalomnak, a kultúrának, a kereszténységnek a szimbiózisával igen erős hatalmi tényezővé tette Európát".


A XXI. Század Intézet és a Polgári Magyarországért Alapítvány  Keresztény értékek a 21. században című rendezvénye népes publikum előtt zajlott. Fotó: Bartos Gyula/EMMI


"Látjuk, hogy hogyan lehet vagy hogyan nem lehet számon kérni törvényes rendet olyan embereken, akikből hiányzik ez a fajta meggyőződés; a migránsválságnak ez az egyik nagyon fontos tanulsága" - jelentette ki Balog Zoltán, megjegyezve: a felelősségünk a migránsokért az, hogy ne kelljen eljönniük hazájukból. Hozzátette: ami a közösség életét fenyegeti, azt nem lehet tolerálni - a jog eszközével meg kell fellépni ellene. Egyre világosabban lehet látni: saját közép-európai keresztény kultúránkból kinövő döntéseink azok, melyek tartósak, hatékonyak és életképesek - jelentette ki Balog Zoltán.


MTI / MCOnet

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2018. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu