Belföldi hírek

H I R D E T É S
2019.08.24. - szombat, Bertalan napja van.

Belföldi hírek

Az új útdíjrendszer körül még sok a kérdés - a kormány szerint igazságos a rendszer

2015. január 04. 22:22
Az új útdíjrendszer körül még sok a kérdés - a kormány szerint igazságos a rendszer

Mint ismeretes, 2015 január 1-től fizetőssé vált az M0-s körgyűrű, a sztrádák fővárosi bevezető szakasza, illetve számos nagyvárost elkerülő út. Az 5 ezer forintos éves megyei matricát az ország mintegy 1500 pontján lehet megvásárolni, a mobiltelefonos értékesítés februártól kezdődik.

útdíjrendszer , Magyarország, autópálya

Az új útdíjrendszer egy hónapos türelmi idővel indul, vagyis januárban még nem büntetik meg azokat, akik matrica nélkül használják a fizetős útszakaszokat, ugyanakkor az autósnak február végéig meg kell vennie a szakaszra érvényes matricát. Továbbra is díjmentesen használható az M30-as gyorsforgalmi út Miskolcot elkerülő szakasza, ez a napokban derült csak ki. Aki csak és kizárólag emiatt vásárolt Borsod-Abaúj-Zemplén megyei matricát, annak a matrica árát visszatérítik az átmeneti rendelkezés ideje alatt, azaz február végéig.

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. tájékoztatása szerint a viszonteladó partnerekkel együtt péntek déli 12 óráig mintegy 82 ezer e-matricát értékesítettek, csaknem 50 ezer autós váltott már megyei matricát. Becsey Zsolt közlekedési helyettes államtitkár a Hír TV-nek azt mondta: január végén a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium felülvizsgálja az új útdíjrendszert.


Igazságos, ugyanakkor hibás az új útdíjrendszer az Országgyűlés fideszes alelnöke szerint. Gulyás Gergely a Hír Televízió P8 című műsorában azt mondta, minden átalakítás konfliktushoz vezet, az új rendszer azonban nem volt egyértelmű, és a tájékoztatás sem történt meg időben. A politikus hozzátette, még mindig van húsz olyan útszakasz, ahol vita van arról, hogy érdemes-e bevezetni a matricát.

MTI/MCOnet

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2019. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu