Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.05.29. - Wednesday, Magdolna napja van.

Belföldi hírek

Az otthonteremtés lesz a következő akcióterv központjában

2010. June 14. 14:17
Az otthonteremtés lesz a következő akcióterv központjában
Varga Mihály az Inforádió Aréna című műsorában elmondta, hogy az új kormány a második akcióterv keretén belül szeretné elindítani az Otthonteremtési programját. A Miniszterelnökség államtitkára arról is beszámolt, hogy tárgyalásokat kezdtek a Bankszövetséggel és a pénzintézetekkel, hogy egyeztessenek a bankokat érintő különadó teljesítésének módjáról.
Varga Mihály kiemelte, hogy a korábbi évek egyik súlyos gazdaságpolitikai hibája volt, hogy ilyen nagy arányú lett a devizaalapú hitelezés. Az árfolyamingadozások 1,7 millió hitelesnél nagyon komoly problémát jelentenek - világított rá.

Az államtitkár szerint ebből a helyzetből csak az jenetheti a kiutat, ha csökken a devizahitelek aránya, ezért a kormány létre hoz egy Eszközkezelő Társaságot, és korlátozni kívánja a devizahitelek felvételét. Varga Mihály úgy véli, hogy ezt a korlátozást csak a magánszemélyek esetében kellene majd alkalmazni.

Varga Mihály, a Miniszterelnökség államtitkára

Varga Mihály, a Miniszterelnökség államtitkára

 

Varga Mihály arra is felhívta a figyelmet, hogy szakemberek szerint évente a lakásállomány egy százalékának meg kellene újulnia, ami hazánkban évi 40 ezer új otthont jelent. Ezzel szemben ma évi 15-16 ezer új lakásnál tartunk, ami jelentősen alatta marad a kívánatos szintnek, ezért a kabinet második akciótervében a laksáépítések számát is növelni szeretné.

Varga Mihály kitért arra is, hogy számmottevő a gond a BAR-listások esetében is, hiszen számuk jelentősen megugrott az utóbbi időben. Náluk is nagyobb bajban van azonban az a 90 ezer család, akiket kilakoltatásra jegyeztek elő, így erről a problémáról a bankokkal és a biztosítókkal mindenképpen tárgyalnia kell a kormánynak.

A fideszes honatya szerint a válságban mindenkinek kell áldozatot hoznia, főként azon területek képviselőinek, amelyek a krízis időszakban is profitot termeltek. Ezért döntött úgy a kormány, hogy a pénzintézeteknek évente a bruttó hazai terméknek körülbelül a 0,6-0,7 százalékát kitevő adót, azaz 200 milliárd forintot kell befizetniük a következő három esztendőben - zárta gondolatait Varga Mihály.

(Forrás: inforadio.hu)

Belföldi hírek - www.belfoldihirek.com

-ba-
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu