Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.07.16. - Tuesday, Valter napja van.

Belföldi hírek

Az Orbán-Fico találkozón energetikai kérdésekről is szó esett

2012. April 27. 05:53
Az Orbán-Fico találkozón energetikai kérdésekről is szó esett
Robert Ficó újabb kormányfői kinevezése óta első ízben folytatott április 26-án megbeszélést a magyar miniszterelnökkel Varsóban.

Robert Ficó


Orbán Viktor


Azt már korábban lehetett tudni, hogy nem a szlovák állampolgársági törvény lesz a témája Robert Fico és Orbán Viktor csütörtöki varsói találkozójának. A félórás megbeszélésen magyar részről Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője, Gottfried Péter, a miniszterelnök külpolitikai tanácsadója és Kiss Róbert varsói magyar nagykövet vett részt.

A miniszterelnökök új Duna-híd megépítésében egyeztek meg: a tervek szerint hidat építenek Komáromnál, és legalább két Ipoly-híd is épül. Orbán Viktor kiemelte, hogy felgyorsítják az energetikai együttműködést, azaz a gázvezeték kiépítésén kívül kilátásba helyezték a két ország elektromos vezetékrendszerének összekötését.

Robert Fico és Orbán Viktor a közkiadások konszolidációs lehetőségeiről, valamint a két ország közötti együttműködésről is tárgyalt. A szlovák miniszterelnök ezzel összefüggésben elmondta: országát érdekelni fogják a magyar kormány tervei a pénzügyi tranzakciók adójának bevezetésével kapcsolatban. „Mivel néhány nagy ország elutasítja ezt a törvényt, ezért üdvözölném, ha tapasztalatokat tudnánk szerezni ebben a tekintetben” – mutatott rá Fico.

A találkozón szó esett még a visegrádi négyek csoportján belüli kérdésekről is. Ezzel összefüggésben Fico megállapította: magyar partnerével azonos az álláspontjuk az unió közös agrárpolitikájával kapcsolatban.


MTI/MCOnet

Fotó: Burger Barna / Miniszterelnökség
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu