Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.04.16. - Tuesday, Csongor napja van.

Belföldi hírek

Az online pénztárgépek újabb területeken lesznek kötelezőek

2016. March 23. 11:45
Az online pénztárgépek újabb területeken lesznek kötelezőek

A kormány két üzemben, szeptember 30-ától és 2017. január 1-jétől további ágazatokra terjeszti ki az online pénztárgépek használatát – közölte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter sajtótájékoztatóján.

Ugyanis ezzel kívánnak fellépni az adóelkerüléssel szemben – hangsúlyozta Varga Mihály. Ezzel összhangban azonban folytatják a vállalkozásokat és a magánszemélyeket terhelő adók csökkentésének politikáját - tette hozzá. leszögezte: a feketegazdaság visszaszorításában jelentős szerepet játszott az online pénztárgépek bevezetése, valamint a közúti áruforgalom elektronikus ellenőrzésének rendszere (EKÁER). A pénztárgéprendelet kiterjesztése azokra a szektorokra történik, melyekben vizsgálataik alapján legjelentősebb a bevételek eltitkolásának aránya. Így az autó- és motorkerékpárjavítási, karbantartási tevékenység, ennek a területnek az alkatrész-kiskereskedelme, a plasztikai sebészeti tevékenység, a diszkóüzemeltetés, a ruhatisztítás, valamint a fittnes-, wellness szolgáltatás lesz az online pénztárgépek újabb területe a következő ütemben. Hozzájuk csatlakoznak jövő évtől a pénzváltók, sőt 2017-től a taxisok és az uberesek is online adatokat kell, hogy szolgáltassanak a NAV-nak - jelentette be Varga Mihály.

 
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter budapesti sajtótájékoztatója


Az érintett körnek így megfelelő idő áll rendelkezésére a speciális pénztárgépek beszerzéséhez, melyekből jelenleg 217 ezer van használatban az országban. Kereskedelmi egységekben, benzinkutaknál, a gyógyszertárakban, vendéglátó üzletekben és a szállodákban kötelező jelenleg ez az elszámolási rendszer, mely - a tárca számításai alapján - 2014-ben 150-200 milliárd, 2015-ben további 60-90 milliárd forint többletbevételt eredményezett az állami kasszának.


MTI / MCOnet

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu