Belföldi hírek

H I R D E T É S
2021.04.11. - vasárnap, Zsolt, Leó napja van.

Belföldi hírek

Az ökológiai gazdálkodásban van a jövő

2021. március 03. 09:28
Az ökológiai gazdálkodásban van a jövő

Magyarországon egyre több gazda áll át ökológiai termesztésre, derül ki az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet adataiból. Az így megművelt területek egyre nagyobbak az országban: a számok globálisan tekintve is magasak. Ha a hazai kutatás-fejlesztési projektek kellő támogatást kapnak, további bővülés várható.

Az ÖMKI adatelemzése szerint Magyarország a világ tizedik legdinamikusabban fejlődő állama az ökológiai gazdálkodás területén. Nem kisebb szervezetek, mint az Ökológiai Mezőgazdasági Mozgalmak Nemzetközi Szövetsége és a svájci Biogazdálkodási Kutató Intézet adataiból dolgozik a magyar kutatóintézet. A bővítések szemmel láthatók, a rangsorban tizenkettedik az ország ökológiai gazdálkodásból származó gyümölcsök termesztésében.  

 

Ma még főleg nyersanyagokkal van jelen az ország a világpiacon, de az ÖMKI szerint a fenntartható gazdaságokban a jövő minden tekintetben. Ha az ezirányú kutatás-fejlesztési projektek nagyobb támogatást kapnak, a teljes szektor látványos fellendülésnek indulhat. 

 

A fenntarthatóságé a jövő

 

Az is látszik, hogy az egész iparág rugalmasan kezeli az átállást, több más területen tevékenykedő vállalkozás is öko-irányba fejlődik. A jelenség nem újkeletű, két éve indult meg az egész világon az öko-hullám, rengetegen foglalkoznak ma már biogazdálkodással. A felvevőpiac és kereslet exponenciálisan nő, így gazdasági szempontból is fontos előrelépésnek számít az ökogazdaság létrehozása. 

 

Az EU-ban a biotermékek piaca tavaly körülbelül tíz százalékos bővülést ért el, leginkább Németországban tértek át az emberek bioélelmiszerek fogyasztására. Márciusban jelenik meg az EU Ökogazdálkodási Akcióterve, amelynek lényege, hogy 2030-ig az ökoterületek nagyságát 25 százalékra emelik. Az ÖMKI szerint a legjobb stratégia, ha ebben Magyarország a térséggel együtt töltene be meghatározott szerepet.  

 

Az eddig biogazdálkodásra felhasznált területek összesen 72,3 millió hektárt tesznek ki a világon, ami nem tűnik soknak, és országokra lebontva összesen tizenötben éri el az összes megművelt földterület tíz százalékát. Magyarország ehhez viszonyítva nagyon jól áll, az arány itthon egyelőre hat százalék.  

 

 

M. A. 

Forrás: mti

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2021. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu