Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.05.29. - Wednesday, Magdolna napja van.

Belföldi hírek

Az MKIK gazdasági évnyitóján beszédet mondott Parragh László, Varga Mihály és Matolcsy György is

2017. March 01. 14:19
Az MKIK gazdasági évnyitóján beszédet mondott Parragh László, Varga Mihály és Matolcsy György is

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján beszédet mondott Parragh László, az MKIK elnöke, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, valamint Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke.

"A mai nap legfontosabb része a tartalom, hogy hogyan áll a magyar gazdaság. Alapvetően jó dolgokról tudunk beszélni, valamennyi mutatónk pozitív, fenntartatható" - fogalmazott a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Kulcsgondolatként jelölte meg az egyensúlyt és a növekedést, valamint a fenntarthatóságot, ami a jövő gazdaságának a legfontosabb feladata lesz. Ehhez elengedhetetlennek nevezte a bérek növekedését, mert, mint fogalmazott az alacsony munkabérek nem ösztönöznek a versenyképesség javítására.

 

"A fenntarthatóság a legfontosabb gazdasági feladat a következő években"

 

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter visszaemlékezett a 2013-as időszakra és az azóta történtekre. "Új korszaka kezdődött a fiskális politikának" - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy 13-14 éve nem látott mértékben, 4 százalék felett nő várhatóan a magyar gazdaság. Megjegyezte, egyre jobb az ország külső megítélése, szólt a foglalkoztatásról, a digitális világ megjelenéséről, és természetesen a tavaly megkötött béremelési megállapodásról is. Elmondta, hogy folytatják a kamarával a szakképzési rendszer további átalakítását is, aminek a célja, hogy a fiatalok döntő többsége képes legyen kiválasztani a szakmáját.

 

"A gazdaság 14 éve nem látott növekedési fázisba kerül"

 

Matolcsy György, a jegybank elnöke arról beszélt, hogy Magyarország beleragadt a közepesen fejlett országokra jellemző növekedési csapda, hogy ebből kikerüljön versenyképességi fordulatra van szükség, illetve a személyi jövedelemadó kulcsának csökkentése, fontos az adóelkerülés további mérséklése, az export hozzáadott érték arányának növelése és a kutatás-fejlesztési kiadások növelése is. Hangsúlyozta, hogy a versenyképességifordulat végrehajtása azért is fontos, mert az Európai Unióban Magyarországon az egyik legalacsonyabb az egy főre jutó GDP.

 

"Versenyképességi fordulatra van szükség"

/T.D.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu