Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.22. - Saturday, Paulina napja van.

Belföldi hírek

Az innovációval, és kutatás-fejlesztéssel növelhető a versenyképesség

2018. June 24. 08:49
Az innovációval, és kutatás-fejlesztéssel növelhető a versenyképesség

Az innováció és a kutatás-fejlesztés kiemelt területté vált, mivel meghatározó Magyarország versenyképessége és gazdasági növekedése szempontjából. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium ennek érdekében kidolgozza az egységes innovációs és tudománypolitikai stratégiát, és ezért kell megszüntetni a költségvetési forrásgazdálkodás eddigi széttagoltságát is.

Az ország versenyképessége úgy növelhető, ha az innovációs, kutatási forrásokat hatékonyabban, céltudatosan, a stratégai célokkal összhangban használjuk fel. Ennek érdekében az állami intézményeknél lévő, kutatásra fordítható, mintegy 70 milliárd forint forrást a jövőben egységesen az Innovációs és Technológiai Minisztérium koordinálja. A költségvetési szempontból technikai döntés a Magyar Tudományos Akadémia szabadságát nem befolyásolja.

 

Az innovációval, és kutatás-fejlesztéssel növelhető a versenyképesség

 

A kutatás-fejlesztésre rendelkezésre álló források eddig több intézménynél széttagoltan jelentek meg, a jövőben ezek egy költségvetési fejezetben szerepelnek, ám az intézmények a továbbiakban is a megszokott módon igényelhetnek támogatást különböző projektjeikre. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium álláspontja szerint a kutatási területek prioritásait az elérhető hazai és uniós források teljes körű, minél hatékonyabb felhasználása érdekében az Akadémia, az egyetemek és a vállalatok érdekeit szem előtt tartva, összehangoltan kell kijelölni. 

 

Az innovációval, és kutatás-fejlesztéssel növelhető a versenyképesség

 

 

A tárca az Akadémiával együttműködve, a magyar tudósok bevonásával kívánja meghatározni az egységes innovációs és tudománypolitika fő irányait. A kutatások finanszírozása a minisztérium szándékai szerint az egyetemeken több éve működő, jól bevált gyakorlat szerint történne. Így a kormánnyal kötendő megállapodás alapján az intézmények maguk jelölik ki a támogatott tématerületeket, az ezekre szánt forrásokat saját hatáskörben bontják le projektekre, kutatóintézetekre és kutatókra. Az innovációs minisztérium folyamatosan egyeztet az Akadémia vezetésével a minden érintett számára elfogadható struktúra, eljárásrend kialakítása érdekében.

 

ITM/T.D.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu