Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.17. - Monday, Laura napja van.

Belföldi hírek

Az illegális bevándorlás szabálysértés helyett bűncselekmény lehet

2015. July 17. 11:11
Az illegális bevándorlás szabálysértés helyett bűncselekmény lehet

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkárral közösen  tartott sajtótájékoztatóján jelentette be a kormány legújabb tervét a migráció megfékezését illetően.

Bűncselekmény lehet a határsértés

 

 

A kormány a Btk. módosítását kezdeményezi annak érdekében, hogy szabálysértés helyett bűncselekménynek minősüljön az illegális bevándorlás. A konkrét javaslatot kedden teszi meg a kormánynak Trócsányi László igazságügyi miniszter. Lázár János hangsúlyozta: a legális átlépési pontokon továbbra is nyitva állnak a határok. Kovács Zoltán kormányszóvivő az M1 aktuális csatornán pénteken hangsúlyozta: határsértés bűncselekménnyé tételének összhangban kell lennie az uniós szabályokkal. Emlékeztetett: korábban is bűncselekmény volt az illegális határátlépés, az elmúlt években részben az európai uniós jogharmonizációnak, részben a "korszellemnek" megfelelően mérséklődött szabálysértésre. Az idén 81 333 határsértő érkezett Magyarországra, több mint 80 ezer Szerbia felől.

 

 

A honvédség felkészült az ideiglenes határzár építésére

A rendkívüli bevándorlási nyomás kezelésére a Kormány 2015. június 17-én határozatot hozott, amelyben elrendelte a magyar–szerb határszakaszon a zöldhatár átjárhatóságának megszüntetése érdekében egy 175 kilométer hosszúságú határőrizeti célú ideiglenes biztonsági határzár építését. A Belügyminisztérium és a Honvédelmi Minisztérium illetékes szervei 2015. július 13-án megkezdték egy 150 méter hosszúságú mintaszakasz megépítését. Hende Csaba honvédelmi miniszter július 16-án Mórahalmon kifejtette: A Magyar Honvédség minden szükséges képességgel rendelkezik az ideiglenes biztonsági határzár építéséhez.A határzár mintaszakaszánál tartott sajtótájékoztatón a politikus elmondta, a kivitelezés tíz-tizenkét helyszínen kezdődhet el. A mintaszakaszt négy különböző technikával építik meg, ezek közül választják ki azt az egyet vagy többet, amely alkalmazni fognak a teljes 175 kilométeres magyar-szerb határszakaszon - tudatta a miniszter.


MTI/MCOnet

Fotó: Botár Gergely/Miniszterelnökség

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu