Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.07.19. - Friday, Emília napja van.

Belföldi hírek

Az Eximbank szakmai konferenciáján a keleti nyitás is szóba került

2014. November 18. 10:41
Az Eximbank szakmai konferenciáján a keleti nyitás is szóba került

Szabó László külgazdasági és külügyminiszter-helyettes nyitotta meg az Eximbank szakmai konferenciáját Budapesten. Hangsúlyozta: soha nem volt ilyen szinergizmus  stratégia a külügyben hazánkban.


A rendezvényen elhangzott: a kormány azt szeretné elérni, hogy minden diplomáciai állomáshelyen legyen legalább egy külgazdasági szakember, a fontosabb missziókban pedig akár kettő-három is. Így a klasszikus diplomácia mellett jelen lesz a gazdasági, továbbá a kultúrdiplomácia is, és ez az integrált rendszer várhatóan 2015. január-februárra áll fel.

 

 

 A diplomáciában elsődleges a nemzetgazdasági érdekek szolgálata
Szabó László a keleti nyitásról szólva elmondta, hogy ezt a stratégiát az összes nagy gazdaság alkalmazza, például Németország is nagymértékben növelte a térségbe irányuló exportját. Mindez azért fontos, mert a világgazdaság növekedésének túlnyomó része, Ázsiából, Dél-Amerikából, Afrikából fog származni a következő időszakban. Nátrán Roland, az Eximbank vezérigazgatója előadásában rendkívül pozitív fejleménynek nevezte, hogy az utóbbi 5-6 évben a magyar kivitel volumene jelentősen meghaladja az importét, és a pozitív külkereskedelmi egyenleg tartóssá vált.

 

MTI/MCOnet

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu