Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.16. - Sunday, Jusztin napja van.

Belföldi hírek

Az Európai Beruházási Bank hitele az uniós fejlesztési programok megvalósítását segíti

2015. September 29. 11:17
Az Európai Beruházási Bank hitele az uniós fejlesztési programok megvalósítását segíti

A Baranyay László, az Európai Beruházási Bank (EIB) alelnöke és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter által aláírt hitelszerződés összege 500 millió euróról szól, ezt az összeget 3 éven belül használhatja fel Magyarország az uniós projektek társfinanszírozására.

Az EIB 1990 óta helyez ki hiteleket hazánkban, elősegítve ezzel gazdaságunk uniós felzárkózását.  Magyarország legutóbb 2015 júniusában kötött egy 500 millió euró összegű hitelszerződést az Európai Beruházási Bankkal (EIB) egy 1 milliárd eurós keret részeként, három uniós program megvalósításához kapcsolódva.  A 2014-2020-as programozási időszakra az EIB most egy újabb, 1,5 milliárd euró összegű hitelkeretet biztosít Magyarország számára, további négy uniós program ( a Gazdaságfejlesztési és Innovációs (GINOP), Versenyképes Közép-Magyarország (VEKOP), Terület- és Településfejlesztési (TOP) valamint az Emberi Erőforrás Fejlesztési (EFOP) operatív program) megvalósításához kapcsolódó beruházások támogatására. Ezeken részletekben kapjuk meg, ezért szól a 2015. szeptember 28-i szerződés 500 millió euróról.

 

 

Baranyay László, az Európai Beruházási Bank (EIB) alelnöke és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter

 
A hitelkeret felhasználása az európai uniós programokkal összhangban hozzá fog járulni többek között a mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítéséhez, munkahelyteremtő beruházások támogatásához a szabad vállalkozási zónákban, továbbá turisztikai szervezetek fejlesztését illetve nemzeti turisztikai marketing és keresletösztönző program megvalósításához. A hitelkeret emellett elősegíti a megváltozott munkaképességű emberek munkaerő-piaci integrációját, romák foglalkoztatásba ágyazott képzését, ifjúsági programok támogatását továbbá gyermek sürgősségi, baleseti ellátás fejlesztését is.


NGM/MCOnet

Fotó: Dede Géza/NGM

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu