Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.02.23. - Friday, Alfréd napja van.

Belföldi hírek

Az EU politikai nyomásgyakorlásra használ szakértői testületeket

2016. April 23. 07:10
Az EU politikai nyomásgyakorlásra használ szakértői testületeket

Ezt Trócsányi László igazságügyi miniszter jelentette ki egy interjúban, melyet a WPIS lengyel konzervatív lapnak adott.

Különösen az Európai Parlament és az Európai Bizottság használja politikai nyomásgyakorlásra az olyan szakértői testületeket, mint a Velencei Bizottság, mely az Európa Tanács alkotmányjogi szakértői testülete. A miniszter szavainak nyomatékot adnak, hogy korábban több évig a Velencei Bizottság magyar póttagja volt. A kelet-közép-európai rendszerváltások idején létrehozott bizottság az utóbbi időben "nemcsak tanácsadó, hanem véleményalkotó és bíráló szerepet" tölt be - mondta Trócsányi, mikor az új lengyel jogrendszert bíráló véleményekről kérdezték. "Jelenleg nem mindig kapunk egyértelmű válaszokat a demokrácia kulcskérdéseire, vagyis arra, hogy az európai intézmények mire jogosultak, ki határozza meg összetételüket, honnan szerezték hatalomgyakorlási jogosultságukat - tette hozzá.


Trócsányi László igazságügyi miniszter Krakkóban


"Alapvető követelmény a demokrácia, a jogállamiság elveinek betartása" - szögezte le a magyar miniszter, ám: felmerül a kérdés, "ki alakíthatja ki az értékekre vonatkozó döntő véleményt?" - tette fel a kérdést az interjúban. Ki szabályozhatja állam és egyház viszonyát, a család vagy házasság fogalmát, vagy azt, hogy egy adott ország milyen alkotmányvédelmi módszert választ - kérdi Trócsányi. Hazánk külső nyomásnak nem engedve vitte végig az ezekre vonatkozó elképzeléseit, ám közben konstruktív párbeszédet folytatott az Európai Bizottsággal - adott tanácsot a lengyeleknek a magyar igazságügyi miniszter.


MTI / MCOnet

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu