Belföldi hírek

H I R D E T É S
2020.02.24. - hétfő, Mátyás napja van.

Belföldi hírek

Az EU egyik legnagyobb adó-adminisztráció csökkentője lehet Magyarország

2020. február 01. 12:29
Az EU egyik legnagyobb adó-adminisztráció csökkentője lehet Magyarország

Az Európai Unió tagállamai közti adócsökkentési versenyben már több mint három éve az élmezőnyben vagyunk. A mai Adó-Tanácskozás segíthet abban, hogy néhány éven belül az adó-adminisztráció csökkentésében is hasonló eredményeket érjünk el -el – jelentette ki az Adó-Tanácskozást követően Izer Norbert.

Hazánk legjelentősebb adószakmai fórumán szóba került az is, hogy az adóhivatal néhány éven belül egyre több olyan, vállalkozásokat segítő szolgáltatást nyújthat, amelyek nemzetközi szinten is példaértékűek lehetnek - tette hozzá az adóügyekért felelős államtitkár. Magyarország az adózás terén számos elismerést gyűjtött be az elmúlt időszakban. 2018-ban hazánk lett az Európai Unió legnagyobb adócsökkentője. A tavaly elért ezüstérem mellett a Világbank adózást értékelő listáján is hatalmasat – mintegy harminc helyezést – lépett előre. Az adóval kapcsolatos bürokratikus terheket a nagy nemzetközi szervezetek is monitorozzák. Vizsgálataik szerint a legnagyobb teher a foglaltatáshoz, illetve az általános forgalmi adóhoz kapcsolódik. A mikrovállalkozástól kezdve egész a nagyvállalatokon keresztül a bevallások, adatszolgáltatások elkészítésén túl az információk összegyűjtése is jelentős idő- és költségráfordítást jelent – részletezte Izer Norbert.

 

Az EU egyik legnagyobb adó-adminisztráció csökkentője lehet Magyarország

 

Az államtitkár arra is felhívta a figyelmet, hogy 2021. január 1-jétől már minden számla adatának online kell beérkeznie az adóhivatalhoz, ami elengedhetetlen az áfa-bevallási tervezetek kiajánlásához. A Pénzügyminisztérium szerint a vállalkozások majd öt százaléka szinte minden adóügyét papír alapon intézi, így állítja ki számláit és bizonylatait is. Az adóhivatal egy másik szolgáltatása a számlatömböt használó vállalkozásoknak is olyan alternatívát kínál, amely miatt minden érintettnek érdemes áttérni az online számlázásra. Már idén elérhetővé is válhat a NAV egyedülálló adóhatósági szolgáltatása, a mobiltelefonon elérhető online számlázó alkalmazás – jelentette be Izer Norbert. Az Adó-Tanácskozáson szóba került a foglalkoztatáshoz köthető adminisztráció is. Ez jellemzően több mint tízféle adatszolgáltatást jelent a gyakorlatban, amelyet az adóhivatal mellett különféle szervezetek részére kell megtennie a gazdálkodónak, így például van, amit a Központi Statisztikai Hivatalnak vagy a Magyar Államkincstárnak kell elküldeni. A cél itt is az, hogy a lehető legkevesebb adatot kérjünk a vállalkozásoktól, és cserébe egy olyan online-foglalkoztatási portált hozzunk létre, amely lényegesen csökkenti a bürokratikus terheket – határozta meg a fejlesztés irányát az államtitkár.
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2020. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu