Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.05.27. - Monday, Hella napja van.

Belföldi hírek

Az EU-brit megegyezés az unió megújulásával járhat együtt

2015. December 19. 06:50
Az EU-brit megegyezés az unió megújulásával járhat együtt

A magyar miniszterelnök sajnálná, ha Angliában migránsként, és nem egy olyan közösség tagjaiként kezelnék a magyar munkavállalókat, akikkel a britek összetartoznak. Amennyiben a szabad munkaerőáramlás európai alapértékét a negyedik Cameron-javaslat nem sérti, azt is támogatni tudjuk - közölte a magyar miniszterelnök brüsszeli sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre válaszolva. Orbán Viktor kétoldalú tárgyalást is folytatott David Cameron brit miniszterelnökkel, aki január 7-én Budapestre látogat.

Még nem tudna konkrét választ adni a brit miniszterelnök 2015-i december 18-i brüsszeli javaslataira -  mondta  Orbán Viktor miniszterelnök az EU-csúcs után adott sajtótájékoztaján, ám úgy véli, 2016 januárjában erre is sor kerül. Előrebocsátotta: a négy javaslatból hármat elviekben támogatunk, csak a negyedikhez vannak fenntartásaink. London legtöbb vitát kiváltó javaslatának értelmében a Nagy-Britanniába ugyanis más EU-tagállamokból érkező munkavállalók csak négyévi folyamatos, bejelentett munkaviszony után férhetnének hozzá a brit szociális ellátórendszer szolgáltatásainak teljes köréhez.Az Európai Tanács ülése előtt tartott V4-es kormányfői egyeztetés Brüsszelben, amelyhez csatlakozott David Cameron brit kormányfő is. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Botár Gergely


A visegrádi négyek államai a az EU-csúcs alkalmával külön is tárgyaltak David Cameron brit miniszterelnökkel, és nyilatkozatban fejezték ki reményüket arra vonatkozólag, hogy Nagy-Britanniának az EU-ból való távozása elkerülhető. Az ennek érdekében 2016 februárjában megkötendő új EU-s megállapodás az Európai Unió megújulásának lehetőségével is együtt járhat - vélik a V4-ek -, különös tekintettel a versenyképesség növelésére, a nemzeti parlamentek szerepének erődösére. A visegrádi csoport országai az Európai Unió egyik alapértékének tartják a személyek szabad mozgását, az erre vonatkozó javaslatok továbbra is a legérzékenyebb kérdést jelentik számunkra. Ebben a tekintetben rögzítették, hogy nem fognak olyan megoldást támogatni, amely diszkriminatív vagy korlátozza a szabad mozgást.


MTI, M1 / Mconet

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu