Belföldi hírek

H I R D E T É S
2021.09.19. - vasárnap, Vilhelmina napja van.

Belföldi hírek

Az építőipart megreformáló fejlesztést hajt végre egy hazai konzorcium

2021. május 03. 08:58
Az építőipart megreformáló fejlesztést hajt végre egy hazai konzorcium

Az Uvaterv Zrt., a Ferrobeton Zrt. és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem konzorciumot hozott létre, céljuk pedig, hogy az építőiparban használt vasbetont kiváltsák egy új, fenntarthatóbb elemmel. Kísérleteik szerint az előre gyártott betonelemek tartósabbak és hosszú távon költséghatékonyabbak is. A projekt támogatásban is részesül.  

Összesen 1,045 milliárd összköltségvetésű projektről van szó, amelyet a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal is támogat több mint 680 millió forinttal, amely vissza nem térítendő összeg. 

 

A konzorcium közös projektjének célja, hogy a viszonylag rövid élettartamú vasbeton esetében egy úgynevezett nagy szilárdságú, nem korrodáló szálerősítésű polimer betétekkel helyettesítsék az acélbetéteket. A vállalat szerint ezek üvegszálak és szénszálak is lehetnek.  

 

Az új elemek segítségével az épületek üzemeltetése kedvezőbb árú lenne, valamint a teljes életciklussal számolva a költsége is alacsonyabb lenne egy-egy építménynek. Az acél nélkül pedig tartósabbá válnának.  

 

Épületek

 

A projekt már harmadik éve tart, több ütemben valósítják meg. Három szakaszt különítenek el a konzorciumi tagok, az elsőben részben sikeresen megalkották a prototípusokat, amelyekből hídgerendát építettek. A szükséges, extrém körülmények közt zajló vizsgálatokat végeztek, amelyek kiértékelése most zajlik. Ahogy a konzorcium közzé tette, azt már most tudni, hogy az új elem a vasbetonnál jóval nagyobb terhelést bírt ki. 

 

A második szakasz zajlik éppen, jelenleg tetőhéj szerkezeti elemek kialakításával foglalkoznak, a cél itt is a prototípus összeállítása. Mint írják: a harmadik fázisában az egyetemen helyeznek majd üzembe egy 3D beton nyomtatót. 

 

A világon több hasonló kísérlet folyik a vasbeton kiváltására, a konzorcium tagjai szerint fontos, hogy Magyarország is felzárkózzon közéjük fejlesztéseivel. Így mire megjelenik az igény az építőipari vállalatok részéről, ki is tudják majd elégíteni azt.  

 

 

M. A. 

Forrás: mti

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2021. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu