Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.16. - Sunday, Jusztin napja van.

Belföldi hírek

Az egypólusú világrend vége

2015. December 22. 18:48
Az egypólusú világrend vége

A majd fél évszázadig tartó amerikai-szovjet hidegháború után Francis Fukuyama neokonzervatív amerikai politikai gondolkodó a liberális demokrácia világméretű győzelméről, és a történelem végéről - álmodozott. Valójában az amerikai álom az, aminek vége van. Az ultraliberális politikai gondolkodásmód leáldozóban van mind az európai térségben, mind a politikai ideológiák világpiacán.

Az amerikai birodalom mintegy ötszáz éve, az amerikai kontinens európaiak általi felfedezése és leigázása után született. Működési formájaként létrehozta az úgynevezett nyugati, vagy liberális demokráciát, és a XX. században a világ vezető hatalmává vált. Az amerikai álom eredetileg a lehetőséget, az esélyt jelentette, melyet évszázadokig az USA kínált a világ bármely tájáról oda igyekvőknek. Esetünkben az álom azonban inkább a valóságtól elrugaszkodott hamis beszéd szinonimájaként értelmezhető - melyből furcsa mód igazság született, a nyertesé. Hogy történelmünk - és végső soron a minket körülvevő valóság - milyen narratívában elbeszélhető, azt ugyanis az első és második világháborúban győztes, a hidegháborút megnyert katonai-, kereskedelmi-, gazdasági-, pénzügyi, és médiahatalom szabja meg.Fukujama egyenesen a történelem  végét jövendölte a kilencvenes évek elején, ám mára kiderült, hogy ez sokkal inkább a hidegháborút megnyert USA hurrá optimista sikerpropagandája volt. Az USA még ki sem élvezhette a hidegháború megnyerését. Amint a világ korlátlan ura lett, pozícióját máris megrendítette, hogy a Szovjetunióval együtt a jó és rossz történelmi narratívája, és abban betöltött szerepe politikai panoptikumba került. Ha a történelem nem is, de egy történet itt véget ért, és indult el a hiteltelenné válás és az enyészet útján.Kína és a 15 kelet-európai ország vezetője - a 16+1-ek. Ilyen és ehhez hasonló partnerségek születnek az Egyesült Államok kizárásával


Az USA az eredeti - bután egyszerű - jó és rossz narratívát 2001. óta a terror elleni harc ürügyén igyekszik felmelegíteni, és a világ csendőre szerepét - egyre kevesebb sikerrel - betölteni. Ebben az apokalipszisben - mely a világ energiaforrásainak környezetünk kárára történő kiaknázásáról és a folytonos növekedés kapitalista zsákutcájáról szól - a birodalom már csak a rá mindig is jellemző nemzetközi konspirációkkal, lehallgatással, vagy éppen a közép-, és közel-keleti térség, Észak-Afrika államberendezkedésének anarchiába süllyesztésével operál. Ezzel igyekszik minden tekintetben magához láncolni Európát, hogy pozícióit a hatalmas európai piac ellenőrzésével minél tovább megtarthassa a Kínával és az ázsiai térséggel vívott modern kori harmadik világháborúban, melyet gazdasági- és pénzfegyverekkel vívnak. Úgy is mondhatnánk: az USA hidegháborúja a Szovjetunió bukásával valójában nem szűnt meg (Oroszország ellen éppen most nagyon is feléledt), csak más erőcentrumok, civilizációk felé is nyitott. Azok felé a feltörekvő erőközpontok felé, melyeknek harcát egy másik politikai gondolkodó, Samuel P. Huntington jóslata tartalmazott.

 
Bogár László közgazdász, politikai gondolkodó világpolitikai elemzése az M1-en


A globalizált XXI. század politikai valósága tehát a civilizációk küzdelme, melyben stratégiai érdekeit az USA világbirodalma már inkább pusztító erőként, mint partnerként tudja elérni. Legnagyobb szövetségesével, Európával kapcsolatban továbbra is a XX. század során sikerrel alkalmazott konspiratív elvet követi: igyekszik megakadályozni, hogy a vén kontinens és természetes geopolitikai partnere, Oroszország egymásra találjon. Illetve még távolabb tekintve: hogy a geopolitikailag együttműködésre ítélt Eurázsiai kontinens elkezdje win-win játszmáit, a birodalom háta mögött.


H. R.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu