Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.07.19. - Friday, Emília napja van.

Belföldi hírek

Az arab világ egyszerre jelent Magyarország számára piacot, és akár tőkeerős befektetéseket

2012. November 12. 14:13
Az arab világ egyszerre jelent Magyarország számára piacot, és akár tőkeerős befektetéseket
Orbán Viktor magyar miniszterelnök az 1. Arab-Magyar Gazdasági Fórumon köszöntötte a 16 arab országból érkezett csaknem kétszáz üzletembert, diplomatát és politikust.Magyarország kormánya az ide érkező arab emberek látogatásában mást is lát, mint üzletet. "Először is egy kiemelkedő és nagy kultúra képviselőit látjuk Önökben, hiszen ennek a magyarok szemében minősített jelentősége van" - vallja Orbán Viktor miniszterelnök.  A magyar kormányfő megnyitójában külön köszönetet mondott Adnan Kassarnak, az Egyesült Arab Kamara elnökének, akinek személyes barátsága és elkötelezettsége nélkül ez a találkozó sem jöhetett volna létre.Orbán Viktor magyar miniszterelnök megnyitó beszéde az 1. Arab-Magyar Gazdasági Fórumon, amelyet a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (Hungarian Investment and Trade Agency – HITA) és az Egyesült Arab Kamara (GUCCIAAC) szervezett


Gazdasági modellváltást sürgetett Európában, mivel meggyőződése, hogy csak azok az európai gazdaságok maradnak talpon, amelyek képesek munkát adni az embereknek, és ahol a gazdaság alapját elsősorban a jól végzett munka adja.

"Magyarországon egy munka alapú társadalmat építettünk fel az elmúlt két évben" - emlékeztetett a miniszterelnök. Az új gazdaságpolitikának fő eleme, hogy a magyar ipar, a magyar mezőgazdaság, a magyar turizmus számára sokkal szélesebb horizontot nyit. Ennek kapcsán pedig azonnal adódik az arab világ, amely egyszerre jelent Magyarország számára piacot, és akár tőkeerős befektetéseket is.

Orbán Viktor

Az arab világ egyszerre jelent Magyarország számára piacot, és akár tőkeerős befektetéseket is - mondta beszédében Orbán Viktor


Az arab világgal fenntartott kereskedelmi forgalmunk mértéke 2011-ben 3 milliárd amerikai dollár volt, ami Orbán Viktor szerint elmarad attól a potenciáltól, ami ebben az együttműködésben rejlik. Orbán Viktor szerint amit Magyarország az arab üzletembereknek felkínál, az egy olyan térségben egy olyan ország, amely jó potenciállal, komoly növekedési kilátásokkal, a nyugat-európaihoz mérhető infrastrukturális fejlettséggel és szakmai felkészültséggel, munkaerővel, képzettséggel rendelkezik.
Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági ügyekért felelős államtitkár beszéde az 1. Arab-Magyar Gazdasági Fórumon


Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági ügyekért felelős államtitkár felszólalásában elhangzott: "a Kormány a Keleti nyitás külgazdasági stratégiájának keretében kiemelt jelentőséget tulajdonít az arab országokkal és az arab gazdasági, üzleti közösséggel való kapcsolatok fejlesztésének".

Megtudhattuk, hogy a mostani fórum nem egy egyszeri alkalom, hanem egy nagyon erős kezdete az eddigieknél jóval szorosabb arab-magyar együttműködésnek. Az államtitkár elmondta: "nem lehetünk elégedettek mindaddig, amíg ki nem használjuk az összes lehetőséget, amely a magyar-arab kapcsolatokban rejlik".

Szijjártó Péter

Szijjártó Péter államtitkár szerint nem lehetünk elégedettek mindaddig, amíg ki nem használjuk az összes lehetőséget, amely a magyar-arab kapcsolatokban rejlik


Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára kifejtette: 87 kiemelt beruházási lehetőséggel ismerkedhetnek meg az arab gazdasági szereplők a kétnapos fórumon. Az 1,947 milliárd euró összértékű kiemelt beruházások közül 35 turisztikai célú, 17 a megújuló energiaforrásokat és a zöldenergiát érinti, 14 az információs és kommunikációs technológiát, valamint az elektronikát, 11 az élettudományokat és a biotechnológiát, további 10 pedig a mezőgazdasággal és az élelmiszeriparral kapcsolatos.


MCOnetKapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu