Belföldi hírek

H I R D E T É S
2021.04.11. - vasárnap, Zsolt, Leó napja van.

Belföldi hírek

Az Agrárkamara szerint áprilisig érdemes várni a palántavásárlással

2021. március 17. 09:45
Az Agrárkamara szerint áprilisig érdemes várni a palántavásárlással

Nagyobb mennyiségű hajtatott zöldség áprilisban lesz az Agrárkamara összegzése szerint. A zöldségek jó minőségűek lesznek, a termelők ugyanis sikeresen kiküszöbölték az október és december közt felmerülő problémákat.  

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közleménye szerint nagyobb mennyiségben áprilisban válnak elérhetővé a hajtatott zöldségek. Kis mennyiségben már találkozhatunk a palántákkal piacokon, boltokban, de a gazdáknak és termelőknek szánt mennységre még várni kell, kifejezetten érintve a paprikát, paradicsomot és kígyóuborkát.  

 

Az üvegházi és fóliás zöldségek kiültetési ideje a növény igényei szerint változó. A paradicsomot december-január környékén ültették a szakemberek az üvegházakba, a paprikákat januárban és februárban, ezek fűtött közeget igényelnek. A káposztaféléket hidegfóliákba ültették február 10-e és 25-e közt, de ezek a növények kaptak plusz takarást, hogy az esetleges fagyok ne viseljék meg a hajtásokat. Március vége és április közepe körül alakul a szedés az Agrárkamara szerint, onnantól vásárolhatók a minőségi palánták.  

 

A paradicsom nagyon keresett palánta

 

Magyarországon a zöldségtermesztő felület nagyjából kilencvenezer hektár, ebből az Agrárkamara szerint a hajtató felület nagyságrendileg 3500 hektár, amiből 220-230 hektár üvegház, a többi fólia. Néhány zöldségnek fűtött felületre van szüksége, ez hazánkban 500-600 hektárt fed le. Az üvegházakban és fóliasátrakban megfelelő körülményeket tudnak teremteni a növények hajtatásához, így szebb, erősebb és egészségesebb növények nevelhetők. Néhány üvegházban termálvízzel fűtenek.  

 

A tavaly év végén és az idei év elején sajnos kevés volt a fény a növénytermesztéshez, de a termelők sikeresen áthidalták a problémát. Ugyan az elmúlt tizenöt év legrosszabb fényviszonyait mérték, a növények pótvilágítást kaptak, így szépen tudtak fejlődni. Az év elején kevesebb áru került emiatt a piacra, de áprilisra már nagyobb mennyiséggel lehet számolni.   

 

 

 

M. A. 

Forrás: mti

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2021. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu