Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.05.27. - Monday, Hella napja van.

Belföldi hírek

Az adózás terén is innovatívnak kell lenni

2018. April 29. 14:27
Az adózás terén is innovatívnak kell lenni

Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter arról beszélt, hogy a digitalizáció kihívásaira innovatív válasz kell az adóbeszedésben is, ezért erősíteni kell a tagállamok adóhivatalai közötti együttműködést és adatcserét.

Az adóhatóságok közötti együttműködés keretében azonban csak olyan intézkedéseket támogat a magyar kormány, amely az adózók számára nem jelent többlet adminisztrációs terhet – tette hozzá a tárcavezető. Az Európai Unióban az áfa rés a becslések szerint több mint 150 milliárd euró évente. Jelenleg még az adóeltitkoló adózók kihasználják azt, hogy az egyes tagállamok adóhivatalainak a végrehajtásban, az ellenőrzésben is határt szab az országhatár. Ezen változtatni kell – szögezte le Varga Mihály, hozzátéve, hogy erre alkalmas lehet az ún. egyablakos rendszer kibővítése.

 

A digitalizáció kihívásaira innovatív válasz kell az adóbeszedésben is

A digitalizáció kihívásaira innovatív válasz kell az adóbeszedésben is

 

A szisztéma lehetővé teheti például azt is, hogy egy hazánkban székhellyel bíró cégtől, akkor is a magyar Nemzeti Adó- és Vámhivatal szedje be az adót, ha az egyébként az osztrák, német vagy bármelyik másik uniós tagállam költségvetését illetné. A tárcavezető álláspontja szerint a rendszer működéséhez szükségesek a közösen végzett, gyors ellenőrzések is, amelyek úgy hatékonyak, ha az adóhatóságok a lehető legszélesebb körű adatokkal rendelkeznek, és ezt meg is osztják egymással. Kiemelte, hogy az adóhatóság közötti együttműködés keretében kizárólag az olyan intézkedésekre kell fókuszálni, amelyek az adózók számára nem jelentenek többlet adminisztrációs terhet.

 

NGM

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu