Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.16. - Sunday, Jusztin napja van.

Belföldi hírek

Az Ab rendelkezéseket és ítéleteket semmisített meg

2016. October 18. 14:45
Az Ab rendelkezéseket és ítéleteket semmisített meg

Az Alkotmánybíróság megsemmisítette a földforgalmi törvénnyel összefüggő egyik törvényi rendelkezést, mert az sértette az alaptörvényben rögzített jogorvoslati jogot, illetve rendőrökről készült sajtófotók közlését tiltó bírósági ítéleteket semmisített meg.

A konkrét földforgalmi ügyben egy elővásárlásra jogosult perelte be a megyei kormányhivatalt, egy veszprémi bíró azonban felfüggesztette az eljárást és az Ab-hez fordult, kérve az alkalmazandó törvény egyes rendelkezéseinek megsemmisítését. Az eljáró bíró indítványa szerint az alkalmazandó jogszabály alaptörvény-ellenes, mivel megakadályozta, hogy az érintettek nem értesültek a döntésekről, így nem élhettek jogorvoslattal. Az Ab, így megsemmisítette a határozatot.Alkotmánybíróság

 

A rendőrökről készült sajtófotókkal kapcsolatban az Ab hivatkozott egy 2014-es ügyben hozott döntésről, amely kimondja, hogy ha nem öncélú a fénykép készítése és közzététele, hanem a szabad tájékoztatáshoz kötődik, akkor nyilvánosságra hozható. Kivétel lehet, ha az emberi méltóság sérelmét okozza a közlés, például a hivatása gyakorlása közben megsérült rendőr szenvedésének bemutatása. Az Alkotmánybíróság rámutatott, hogy a sajtószabadság és a méltóságvédelmen alapuló képmáshoz való jog közötti érdekütközést esetről esetre egyedi mérlegeléssel kell feloldaniuk a konkrét ügyekben eljáró bíróságoknak.

 

/T.D.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu