Belföldi hírek

H I R D E T É S
2021.06.15. - kedd, Jolán napja van.

Belföldi hírek

Autóipar: Magyarország stratégiailag jó helyet foglal el

2021. május 13. 09:46
Autóipar: Magyarország stratégiailag jó helyet foglal el

Autóipari stratégiai pozíciót jelenthet Magyarországnak az, hogy az elmúlt években óriási akkumulátorgyártó kapacitást építettek ki az országban. Egy felmérés rámutat, hogy a hazai autóipari gyártókapacitás a GDP 5-6 százalékát teszi ki.

Az akkumulátorgyártó kapacitás kiépítése gyümölcsöző lehet Magyarországnak, derül ki az Euler Hermes hitelbiztosító felméréséből. Ezzel stratégiai pozíciót szerezhet az ország a közeljövő autóiparában. Az elemzés főként a globális és a magyar autóipar elmúlt évét vizsgálta, illetve a 2021-es kilátásokat latolgatja.  

 

Mivel Magyarországon az autóipari gyártókapacitás a GDP 5-6 százalékát teszi ki, stratégiai iparágnak számít nálunk. Emellett az autóipari beszállítók is a bruttó hazai termékek 8-9 százalékát adják. Legfőképp export termékeket gyártunk, ezzel a teljes hazai export ötödét adja az autóipar. Fontos adalék még, hogy összesen 175 800-an dolgoznak az autóiparon belül, ami a teljes magyar foglalkoztatás 4 százaléka. 

 

Akkumulátor töltés

 

A járvány ezt a szektort is érintette, több autóipari beruházást elhalasztottak miatta. 2020-ban 1,29 milliárd euróra esett vissza ezek összege a 2019-es 1,66 milliárd euróról. 

 

A közeljövő azonban fényesnek tűnik még akkor is, ha a piac teljes változáson esik épp át. A fogyasztási szokások változnak, a környezetvédelmi előírások szigorodtak az Európai Unióban, valamint a technológiai trendek is átalakulóban vannak. Egyre nagyobb teret hódítanak az elektromos autók, a fosszilis energiától az elektromos, illetve alternatív energia felhasználása felé fordulnak a nagy cégek és a fogyasztók is.  

 

Mint az elemzés rámutat, az elektromos autók sajátossága, hogy kevesebb alkatrészt igényelnek, és mintegy 30 százalékkal kevesebb munkaerőigényük van, mint a dízel és a benzines gépjárművek előállításának. Ez azért fontos, mert Magyarország jelentős akkumulátorgyártó kapacitást alakított ki az elmúlt időszakban, amely stratégiai szempontból kifejezetten előnyös gazdasági helyre pozícionálja az országot.  

 

M. A. 

Forrás: mti

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2021. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu