Belföldi hírek

H I R D E T É S
2019.01.24. - csütörtök, Timót napja van.

Belföldi hírek

Átfogó program indul a kis- és közepes vállalkozások fejlődéséért

2016. december 23. 10:57
Átfogó program indul a kis- és közepes vállalkozások fejlődéséért

Lepsényi István, Nemzetgazdasági  Minisztérium gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára közölte, hogy a kormány felkészült, hogy célzott intézkedésekkel gyorsítsa a kkv-k fejlődését és támogassa a megfelelő szaktudással rendelkező munkavállalók arányának, valamint számának emelését. Ezt szolgálja az Irinyi Terv is, amely a magyar gazdaság hosszú távú növekedési feltételeinek megteremtését célozza.

Az államtitkár ismertette, hogy tavaly folytatódott a kkv-szektorban a foglalkoztatás bővülése, a munkavállalók száma újabb 98 ezerrel nőtt, így a vállalkozások által megtermelt, mintegy 18 350 milliárd forint bruttó hozzáadott érték 53,9 százalékát, a teljes árbevételnek pedig 58 százalékát adja a kkv-szektor. Szükség van a finanszírozási lehetőségek biztosítására, annak megújítására, a vissza nem térítendő támogatásoktól a tőkealapokon keresztüli finanszírozásig. Emellett tovább kell fejleszteni a jogszabályi környezetet is és csökkenteni kell a vállalkozói terheket.

 

Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program a kkv-k versenyképességét segít elő, 416 milliárd forint, vissza nem térítendő támogatás érhető el és további 213 milliárd forint pénzügyi eszköz

 

Lepsényi szerint fel kell készíteni a kkv-kat az Ipar 4.0 projekt fogadására, amely a digitalizáció eredményeinek mindennapos alkalmazását jelenti. Ennek előmozdítása érdekében jövőre több mint 2,5 milliárd forint felhasználásával mintaüzemeket létesítenek. A 8 milliárd forinttal induló Irinyi Kockázati Tőkealap célja, hogy egyre több kkv-ból váljon nemzetközi szinten is jól teljesítő nagyvállalat. Felidézte, hogy a nagyvállalatokat a hazai forrású nagyvállalati beruházási programmal támogatják.

 

/T.D.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2019. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu