Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.05.19. - Sunday, Ivó, Milán napja van.

Belföldi hírek

Átadták a pápai repülőtér új utasforgalmi terminálját

2019. April 06. 08:00
Átadták a pápai repülőtér új utasforgalmi terminálját

Új utasforgalmi terminállal bővült az MH Papa Bázisrepülőtér. Benkő Tibor honvédelmi miniszter az ünnepélyes átadáson elmondta: az új építmény mind a polgári, mind pedig a katonai alkalmazásnak megfelel, de a cél egyértelműen az, hogy elsősorban azok a honvédek használják, akik például misszióból érkeznek, vagy oda indulnak.

A tárcavezető a bázisrepülőtéren tartott sajtótájékoztatón felhívta a figyelmet, hogy sok katonai gyakorlatot tartanak Magyarországon, amire külföldi katonákat, illetve a szövetséges nemzeteket is meghívják. A terminál e gyakorlatok lebonyolítását is kiszolgálja a jövőben. Megjegyezte, hogy mivel a Nehéz Légiszállító Ezrednek is otthont adó repülőtérnek nagyobb repülőgépek fogadására is alkalmasnak kell lennie, így a jövőben bővítik majd a kifutópályát és a gurulóutakat. A miniszter kitért arra is, hogy a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program során figyelmet fordítanak a katonákra, a technikai eszközökre és az infrastruktúrára is. A terminál – az utóbbiba illeszkedve – a működés feltételeinek biztosításához szükséges.

 

Átadták a pápai repülőtér új utasforgalmi terminálját

Felavatták azt a MiG-21-es emlékművet

 

A fejlesztések során már megvásárolták a személy- és csapatszállításra alkalmas repülőgépeket, amelyekkel a katonákat és felszerelésüket akár több ezer kilométerre is el tudják vinni. Szerződést kötöttek a könnyű és közepes helikopterek beszerzésére, s hátra van még a légvédelmi rendszerek és rakéták megvétele – fűzte hozzá. Az új terminál átadása előtt felavatták azt a MiG-21-es emlékművet, amelyet a pápai Celli út és a 83-as főút találkozásánál lévő körforgalomban helyeztek el. A tárcavezető beszédében elmondta: a talapzatra helyezett vadászrepülőgép 1971 és 1990 között teljesített szolgálatot, és 1800 órát repült. A kicsivel több mint százéves Magyar Légierőben mintegy négy évtizeden át szolgáltak ilyen típusú gépek, ennyi időn át vettek részt az ország biztonságának garantálásában – fűzte hozzá. „Azt kívánom, hogy ez a jelkép álljon itt örökké! Hirdesse a város és a katonák közös munkáját és szolgálatát, hirdesse a békéért, a szabadságért való közös küzdelmünket, és egyben emlékeztessen azon hős katonáinkra, pilótáinkra, akik e cél érdekében áldozták életüket.”

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu