Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.05.18. - Saturday, Erik napja van.

Belföldi hírek

ÁSZ: hat év alatt jelentősen javultak a munkaerőpiaci mutatók

2018. April 16. 14:42
ÁSZ: hat év alatt jelentősen javultak a munkaerőpiaci mutatók

Az Állami Számvevőszék legfrissebb elemzéséből kiderül, hogy : a foglalkoztatottak száma 10,7 százalékkal emelkedett, a munkanélkülieké 26,3 százalékkal csökkent, a gazdaságilag aktívak száma pedig csaknem 350 ezerrel nőtt a 15-74 éves korú népesség körében.

Az ÁSZ kiemelte: a gazdasági aktivitás növekedése közvetetten hozzájárult a GDP-arányos bruttó államadósság csökkenéséhez is, mivel mérsékelte az államháztartás kiadásait. A gazdasági aktivitás 2006-2009-ig csökkent, majd 2011-től 2016-ig annak ellenére javult, hogy a korosztályos népesség létszáma 2,7 százalékponttal csökkent az időszak végére. Tíz év alatt a gazdaságilag inaktívak - nyugdíjasok, szociális ellátásban részesülők, valamint az eltartottak - száma 15,8 százalékkal lett kevesebb. 

 

ÁSZ: hat év alatt jelentősen javultak a munkaerőpiaci mutatók

Az ÁSZ tanulmánya szerint 2006 és 2016 között Magyarországon jelentősen javultak a munkaerőpiaci mutatók

 

Az ÁSZ elemzése a foglalkoztatási mutatók javulásának főbb okai közé sorolja a nyugdíjkorhatár emelkedését, az idő előtti nyugdíjba vonulás lehetőségeinek korlátozását, a megváltozott munkaképességűek ellátó-rendszerének átalakítását, az aktívkorúak jövedelempótló ellátásainak szigorítását, továbbá a kötelező iskolába járás korhatárának csökkentését. Hatott az aktivitásra a közfoglalkoztatás kiterjesztése, a munkaképes korú lakosság kedvezőbb iskolai végzettség szerinti összetétele az aktívak körében, valamint 2013-tól kezdve a javuló foglalkoztatási helyzet - tették hozzá a tanulmányban.

 

MTI/T.D.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu