Belföldi hírek

H I R D E T É S
2020.07.12. - vasárnap, Izabella napja van.

Belföldi hírek

ÁSZ: a fegyelmezett költségvetési politika alapozza meg a gazdaságvédelmi intézkedéseket

2020. április 07. 12:09
ÁSZ: a fegyelmezett költségvetési politika alapozza meg a gazdaságvédelmi intézkedéseket

Az Állami Számvevőszék szerint az elmúlt években alkalmazott fegyelmezett költségvetési politika alapozza meg az eddig bejelentett gazdaságvédelmi intézkedéseket, ennek köszönhető, hogy azok döntő többsége központi átcsoportosításokkal megoldható.

Az Állami Számvevőszék megállapítja: a Magyarország 2020. évi központi költségvetésébe beépített tartalékok pénzügyileg lehetővé tették, hogy a koronavírus-járvány kezelésének első ütemében szükséges intézkedéseket a kormányzat megvalósítsa, másrészt ahhoz is megfelelő alapot adnak, hogy a második ütemben tervezett intézkedések finanszírozása mellett se lépje át a költségvetési hiány a GDP 3 százalékát. A bejelentett intézkedések döntő többsége központi átcsoportosításokkal megoldható. A számvevőszék ezért hasznosnak tartja, hogy a kormány - élve a veszélyhelyzeti törvényi felhatalmazással - a halasztható feladatok költségvetési előirányzatait jelentős mértékben csökkentette a járvány utáni talpra álláshoz szükséges pénzügyi keretek megteremtése érdekében. A gazdaság működésének minél gyorsabb és szélesebb körű helyreállítása a költségvetésből gazdálkodó, illetve onnan támogatott szervezeteknek is érdekük, mivel ennek révén teremtődnek meg azok a költségvetési bevételek, amelyek fenntartásukhoz, további zavartalan működésükhöz szükségesek - mutat rá a számvevőszék.

 

ÁSZ: a fegyelmezett költségvetési politika alapozza meg a gazdaságvédelmi intézkedéseket

 

Az ÁSZ úgy látja, hogy a jelenlegi és a közeljövőben várható helyzetben elsődlegesen olyan intézkedésekre van szükség, amelyek a járvány okozta társadalmi és gazdasági nehézségeket úgy enyhítik, hogy egyúttal kedvezőbb helyzetet teremtenek a járvány utáni gazdasági fellendülés megindításához. Ezért az ÁSZ prioritásnak tartja a munkahelyek megőrzését, mivel ez teszi lehetővé, hogy a járvány hatásainak enyhülését követően a termelés és a szolgáltatások azonnal megindulhassanak. A bérköltségek egy részének átvállalása és a kedvezményes vállalati hitelek biztosítása a szervezet szerint egyaránt ezt a célt szolgálja. Az ÁSZ célszerűnek látná, hogy a bértámogatás folyósítása járjon együtt az érintett dolgozók képzésével, ami hozzájárulhat a munkáltatók versenyképességének fokozásához, kiemelten a digitalizáció térnyerésének előmozdításához. Az állam által fenntartott képző intézmények a számvevőszék szerint erre a kihívásra korszerű, távoktatási formában biztosított, minősített képzési programokkal tudnak hatékonyan válaszolni.

 

A járvány által legsúlyosabban érintett területek kiemelt támogatását a társadalmi szolidaritás mellett az is diktálja, hogy a normális gazdasági működés csak akkor áll helyre, ha az e területen működő vállalkozások is életképesek maradnak. Mindazonáltal szembe kell nézni azzal, hogy a járvány súlya alatt számos munkahely megszűnik, ezért indokolt volt az is, hogy a kormányzat már most egy jelentős összeget különített el olyan beruházások támogatására, amelyek új, korszerű munkahelyeket hoznak majd létre, és egyúttal növelik a gazdálkodás hatékonyságát - írja állásfoglalásában az ÁSZ.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2020. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu