Belföldi hírek

H I R D E T É S
2019.09.20. - péntek, Friderika napja van.

Belföldi hírek

Angela Merkel pályájának töretlen íve van

2015. január 26. 22:42
Angela Merkel pályájának töretlen íve van

Angela Merkel német kancellár immár kilencedik éve van hatalmon, tavaly decemberben nyolcadszor választotta meg elnöknek a német Kereszténydemokrata Unió. Ezen túlmenően 2014-ben a Times az év emberének választotta mely nem csupán nemzetközi elismertségét jelzi, de azt is tükrözi, hogy évek óta Németország kimagaslóan legnépszerűbb politikusa. Idén februárban hivatalos munkalátogatásra érkezik Magyarországra, látogatása tiszteletére összefoglaltuk életének fontos mérföldköveit.

 

Angela Merkel 1954. július 17-én lutheránus lelkész és egy angol-latin tanárnő gyermekeként született Angela Dorothea Kasner néven Hamburgban. Első férjével, Ulrich Merkellel 1977-ben kötött házasságot, nevét 1982-es válásuk után is megtartotta.

 

Angela Merkel német kancellár

Angela Merkel német kancellár februárban Magyarországra látogat (fotó: Politiko)

 

Angela 1986-ban doktorált kvantumkémiából, évekig kutatóként dolgozott, majd fordulat következett be karrierjében. 1990-ben már képviselő, eleinte Lothar de Maiziére kormányának helyettes szóvivője volt, 1991-ben a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnökhelyettese, 1998-ban főtitkára, Helmut Kohl kormányában ifjúsági, majd környezetvédelmi miniszter, 2000 óta a CDU elnöke, 2005 novembere óta német kancellár. Angela Merkel az első női kancellár Németország történelmében, emellett első abban is, hogy ilyen fiatalon, 51 évesen még nem került politikus a második világháború után NSZK kancellári tisztségbe.

 

Merkel irányítja a világ egyik legnagyobb gazdaságát, a közel 3,4 billió USA dolláros GDP-vel rendelkező Németországot és a 28 tagú Európai Unió egyik legkarizmatikusabb vezetőjeként is szolgál.

 

Merkel kiválóan beszél oroszul, az Északi-Áramlat létrejöttében is fontos szerepet játszott. Februári látogatása fontos állomás lehet a német-magyar gazdasági és politikai kapcsolatok további elmélyítésében.

 

MCOnet

 

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2019. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu