Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.15. - Saturday, Jolán napja van.

Belföldi hírek

Állami Számvevőszék: 2016-ban megbízhatóan gazdálkodott a magyar költségvetés

2017. November 28. 12:20
Állami Számvevőszék: 2016-ban megbízhatóan gazdálkodott a magyar költségvetés

Az Állami Számvevőszék idén is elkészítette, majd átadta az Országgyűlésnek a 2016-os központi költségvetés végrehajtásáról szóló jelentését. Domokos László, az ÁSZ elnöke a zárszámadási vita zárószavazása előtt a jelentésről, valamint a makrogazdasági elemzésről beszélt.

Az Állami Számvevőszék most már 27 éve, minden évben elkészíti az előző év gazdálkodásáról szóló törvénytervezet véleményezését - kezdte a tájékoztatást Domokos László. A Számvevőszék 2016-ra vonatkozóan megállapította, hogy a magyar költségvetés megfelelően, szabályosan és megbízhatóan gazdálkodott. “Nagyon fontos, hogy igyekeztünk közérthető, rövid jelentést összeállítani, amely számba veszi a problémákat és azokat a területeket, amiket ellenőriztünk” - hangsúlyozta az ÁSZ elnöke hozzátéve, hogy a javaslatokban éltek az ún. menedzseri technikai figyelem felhívással, illetve a 2015-re vonatkozó figyelem felhívó levelek ellenőrzését is lefolytatták. “Megbizonyosodtunk arról, hogy az ellenőrzöttek végrehajtották az intézkedési terveket, a korábbi években felgyülemlett hibákat megszüntették, amelyek tovább javították a költségvetés beszámolásának a minőségét,
szabályszerűségét.”

 

“Magunk mögött hagytuk a kényszergazdálkodás időszakát, az elmúlt évtizedek egyik legjobb gazdasági mutatóit mutatja az ország"

 

Domokos László elmondta, hogy már negyedik éve készítik el a zárszámadás ellenőrzéséről szóló jelentés kiegészítéseként a makrogazdasági elemzést, amely több évet átfogva vizsgálja a gazdasági folyamatokat. Ebben azt állapítottuk meg, hogy magunk mögött hagytuk a kényszergazdálkodás időszakát és egyre inkább a versenyképességi, a független, önálló gazdaságpolitika feltételei alakultak ki, (...) a munka alapú gazdaságnak a folyamatai beértek, így az elmúlt évtizedek egyik legjobb gazdasági mutatóit mutatja az ország” - mondta el az elnök. Példaként említette az alacsony költségvetési hiányt, a
foglalkoztatás növekedését, az államadósság csökkenését, “tehát minden szempontból azt lehet mondani, hogy a magyar gazdaság konszolidációja sikeres volt a válság után talpra állt a gazdaság”.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu