Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.05.28. - Tuesday, Emil, Csanád napja van.

Belföldi hírek

Államfői vastapsra zengett a Hegedűvarázs

2012. July 09. 13:53
Államfői vastapsra zengett a Hegedűvarázs
Sok száz ember, köztük Schmitt Pál volt köztársasági elnök és Varga Mihály miniszter is állva tapsolva köszöntötte Mága Zoltán hegedűművészt, aki ezúttal a Máriaremetei Kisboldogasszony Bazilika templomkertjének Szabadtéri oltára előtt adott több mint két és fél órás jótékonysági koncertet a Hegedűvarázs gálaest-sorozat ötödik állomásán, szombat este.
A hatalmas ősfák között felépített szabadtéri oltár előtt, amelyet most színpadként használtak, késő délután már több száz ember összegyűlt, hogy részt vegyen a Templomkerti esték rendezvényén, és az ünnepi mise után meghallgassa a hegedűvirtuóz jótékonysági gálaestjén felcsendülő világhírű magyar zeneszerzők dallamait. Mága Zoltánnak koncertje talán így utalt vissza a már sikerrel teljesített 100 templomi koncertjére, hirdetve Isten közelségét és szeretetét, a becsületes, jó szándékú emberek összefogásának erejét.

Mága Zoltán - Máriaremetei Kisboldogasszony Bazilika koncert

Schmitt Pál volt köztársasági elnök az első sorból követte figyelemmel Mága Zoltán koncertjét

A közönség első sorában ott ült Schmitt Pál volt köztársasági elnök és felesége, az est háziasszonya, Makray Katalin, valamint Varga Mihály, az IMF hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter is egész családjával. A politikusok már több éve rendszeres vendégei Mága Zoltán Budapesti Újévi Koncertjének, és lelkes rajongóként tapsolják végig a koncerteket, gálaesteket. Schmitt Pál Magyarország svájci nagyköveteként is többször találkozott a hegedűvirtuózzal a külföldi turnésorozata alkalmával, majd EP-képviselőként, a Fidesz alelnökeként, később köztársasági elnökként is a gálaestek protokoll díszvendégeként köszönthette az olimpikon sportolót és feleségét. Varga Mihály legutóbb a 100 templomi jótékonysági koncertsorozat karcagi állomásán tisztelte meg a Szeretet hegedűsét, ahol annyi ember gyűlt össze a templomban, amelyet Horthy Miklós egykori kormányzó sok évtizeddel ezelőtti nagygyűlése idején láthattak a Szolnok megyeiek.

Mága Zoltán - Máriaremetei Kisboldogasszony Bazilika koncert

Varga Mihály egész családjával együtt érkezett Mága Zoltán koncertjére

A Primarius Szimfonikus zenekar élén Mága Zoltán a kánikulai forróságot a műsor elején Vivaldi Négy évszak több tételének eljátszásával próbálta hűsíteni, de a Tél hegedűverseny csak tovább fokozta a hangulatot. A hegedűművész a műsor közben mondott sziporkái, üzenetei között megemlítette, hogy „minden sikeres férfi mögött áll egy nő”, és ezeknek a nőknek, kiemelten az államfő és a miniszter feleségének a tiszteletére szeretné eljátszani a Csak egy kislány van a világon című dalt. A Szabadtéri oltár előtt ülő zenekar éléről a hegedűművész játék közben, meglepetésszerűen lesétált a lépcsőn, és megállt a közönség első sora előtt, és úgy muzsikált, közelebb hozva egymáshoz ezzel a zene szeretetét, és a szíveket. A közvetlenséget és a szívhez szóló muzsikát hatalmas tapssal jutalmazta a közönség és az állami vezetők feleségei egyaránt.

Mága Zoltán - Máriaremetei Kisboldogasszony Bazilika koncert

Mága Zoltán a színpad lépcsőjén lesétálva hozta közelebb a zenét közönségéhez

A gálaest első blokkjában Mága Zoltán és a fiatal, tehetséges, Zeneakadémiát végzett művészekből álló Primarius Szimfonikus Zenekar szórakoztatta a közönséget. Hallhatták többek között Albinoni Adagio című világhírű művét, Liszt Ferenc, Kodály Zoltán, Kálmán Imre, Lehár Ferenc, Hubay Jenő legismertebb szerzeményeit, majd az igazi magyar életérzést és a hazaszeretet fontosságát és szükségességét interpretálva Kiss B. Attila, az Állami Operaház művésze Erkel Ferenc Bánk bán című operájából a Hazám, hazám című áriát énekelte el. Mága Zoltán egy másik dologra, a vészkorszak borzalmaira való emlékezés és emlékeztetés fontosságára felhívva a figyelmet a Schindler listája című film főcímzenéjét játszotta el hegedűjén, amelyet hatalmas taps kísért, főként a II. kerületi lakosok köréből.

A „Művészek a templomért sorozat” keretében megrendezésre került Mága Zoltán Hegedűvarázs címmel indított 100 állomásos gálaest-sorozatának 5. állomása ezúttal a jótékonyság jegyében lett megszervezve. A szólista művészek Mága Zoltán más karitatív rendezvényéhez hasonlóan most is ingyen vállalták fellépésüket, a hegedűművész pedig felajánlotta, hogy a gálaesten árusított CD lemezeinek teljes bevételét a templom javára ajánlja fel. Ezen felül bejelentette: az aranykoszorús mester címmel kitüntetett Rácz Pál hegedűkészítőtől a Budapest Díszpolgára címéért ajándékba kapott hegedűjét szintén jótékonysági árverésre ajánlja fel. A befolyt összeget pedig ugyancsak a Máriaremetei Kisboldogasszony bazilikának adományozza. Rácz Pál egyike azon ritka keveseknek, aki a Cremonai hegedűkészítő-versenyen díjat nyert, ráadásul magyar származású mesterként. Rácz Pál már több alkalommal is felajánlott Mága Zoltánnak egy-egy mesterhegedűt, amelyet árverésekkel szintén karitatív célokra ajánlottak fel, és többször milliós nagyságrendű összegekért találtak gazdára.

Mága Zoltán - Máriaremetei Kisboldogasszony Bazilika koncert

Mága Zoltánt több tehetséges előadó, köztük Kiss B. Attila kísérte a koncerten

A hegedűkészítő mester által készített hangszert adományozta tavaly szeptemberben XVI. Benedek pápának Mága Zoltán a vatikáni audienciája során, azt követően, hogy eljátszotta rajta az Elindultam szép hazámból című csodálatos magyar népdalt. Felidézte, Őszentségétől nem csak családjára, hanem Magyarországra és a becsületes magyar emberekre is kérte a Szentatya áldását.

A gálaest második blokkjában Vadász Dániel a Budapesti Operettszínház kiváló művésze, Frankó Tünde az Operaház magánénekese, Nyári Károly zongorista és lányai, Aliz és Edit szórakoztatta a közönséget. A hegedűművész a műsorszámok közben mondott „üzeneteiben” utalt arra, hogy fontos feladatának és küldetésének tartja a társadalmi béke megteremtését, a társadalmi integráció kiszélesítését, valamint azt, hogy ne feledjük, ki honnan indult, ne tagadja meg gyökereit, és segítse embertársait, a felnövő új generációt. Ismét hangsúlyozta: függetlenül attól, kinek milyen a bőrszíne, vallása, származása, ha becsületesen dolgozik, tanul, az ugyanolyan eséllyel indulhat az életben, mint bárki más.

Mága Zoltán - Máriaremetei Kisboldogasszony Bazilika koncert

Mága Zoltán a Hegedűvarázs koncertsorozat részeként látogatott a Máriaremetei Kisboldogasszony Bazilikához

A szegény sorból származó hegedűművész mindig is pártfogolta a fiatal tehetségeket, ezért ad fellépési lehetőséget koncertjein különféle tehetségkutató műsorokban feltűnt énekesek, zenészek számára. Azokra is figyel, akikkel együtt nőtt fel, együtt indult zenészi pályáján. Így a Syma csarnokban egy hónappal ezelőtt indult debütáló gálaesten a világhírű Rajkó zenekar zenészei léphettek fel, míg most Vadász Károly, a zenekar cimbalom szólistája játszhatta el hatalmas sikerrel Kodály Zoltán Kállai kettősét Berki Artúr, a bárzongorista verseny győztesének kísérete mellett.

Mága Zoltán - Máriaremetei Kisboldogasszony Bazilika koncert

Több százan voltak kíváncsiak Mága Zoltán koncertjére a Máriaremetei Kisboldogasszony Bazilikánál

A nagysikerű koncert zárásaként még több virtuóz számot is eljátszott a kánikulai hőségben a hegedűművész, majd az est háziasszonya Makray Katalin a színpadra lépve megköszönte a zenészeknek, hogy elfogadták a jótékonysági koncertre való felkérését. Mága Zoltán pedig a közönségének köszönte meg a tavaly decemberben több mint 450 ezer szavazattal elnyert Prima Primissima Díját és a Budapesti Díszpolgári címét, majd a gálaest zárásaként a fellépő művészekkel együtt tapsolva játszotta el a Radetzky-indulót, amelyet a volt köztársasági elnök és a tárca nélküli miniszter családtagjaival együtt állva tapsolva fogadtak, így köszönve meg a csodás zenei estet, és a magyar zenei kultúra népszerűsítéséért indított misszióját.

Mága Zoltán - Máriaremetei Kisboldogasszony Bazilika koncert

Hatalmas tapssal köszönték meg a vendégek Mága Zoltán koncertjét

A hegedűvarázs legközelebb szombaton, július 14-én este Balatonszárszón, a Csukás-színházban szól, népszerűsítve az egyetemes magyar zenei kultúrát és a világhírű magyar zeneszerzőket.

Vajon teljesül-e, megvalósul-e a 100 állomásos misszió támogatások nélkül? Talán reménykedhetünk abban, hogy a kormány felkarolja ezt a kezdeményezést, és méltó módon segíti majd Mága Zoltán küldetését, amelyet a magyar kultúra népszerűsítésért magára vállat. Talán mások helyett is.
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu