Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.04.22. - Monday, Csilla napja van.

Belföldi hírek

Alkotmányjogi panasz a a kvótareferendummal kapcsolatos döntés miatt

2016. July 04. 14:06
Alkotmányjogi panasz a a kvótareferendummal kapcsolatos döntés miatt

Alkotmányjogi panasszal fordult a szocialista európai parlamenti képviselő Szanyi Tibor az Alkotmánybírósághoz, mivel szerinte a kormány által kezdeményezett népszavazás súlyosan sérti az Európai Unió szuverenitását, mert a 2007-ben aláírt lisszaboni szerződés közös politikává teszi a menekültügyi kérdéseket.

Szanyi Tibor szerint a kérdés a költségvetést is érinti, mivel, ha Magyarország nem fogadja be a menekülteket, akkor menekültenként közel 79 millió forintot lesz köteles fizetni. Ez 1294 fővel számolva 102 milliárd forintot jelent. Korábban is fordult már az ügyben az Alkotmánybírósághoz, felülvizsgálati kérelmét a testület azonban elutasította. Abban az esetben, ha az államfő panasza elbírálása előtt kiírja a referendumot, akkor a strasbourgi testületekhez fordul.

 

Alkotmánybíróság

 

 

Szanyi Tibor első kérelmében a népszavazás kiírását elrendelő május 10-ei országgyűlési határozatot támadta meg, az Ab június 21-én utasította el

 

Szanyi Tibor úgy látja, hogy Lázár János miniszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő meg akarnak ágyazni "a Huxitnak", a magyar kilépésnek, illetve egy arról szóló népszavazásnak. Ez politikai bűncselekmény Magyarország népével szemben - mondta. Társadalmi vitát lát szükségesnek Magyarország európai uniós tagságáról, az EU fő céljáról, az egyre szorosabb egységről.
  

 

 

/T.D.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu