Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.05.19. - Sunday, Ivó, Milán napja van.

Belföldi hírek

Adósságcsökkentés és adóemelés

2011. September 06. 21:19
Adósságcsökkentés és adóemelés
Orbán Viktor bejelentése alapján a jelenlegi 77-ről 73 százalékra csökkentik ősszel az államadósságot. A mintegy 4 milliárd eurós adósságcsökkentésből 3 milliárdot a valutatartalékból, 1 milliárdot a nyugdíjrendszer átalakításával az államhoz került külföldi részvényekből fedeznek -olvasható a kormányülés után kiadott közleményben.
Orbán Viktor a Lovasberényben zajló keddi kormányülést követően leszögezte: a kormány továbbra is eltökélt az államadósság csökkentésében, hiszen meggyőződésük, hogy ez az egyetlen útja az ország megújításának, a válságból való kilábalásnak.

Orbán Viktor bejelentése alapján a jelenlegi 77-ről 73 százalékra csökkentik ősszel az államadósságot.

Sajtótájékoztató Lovasberényben fotó:fidesz.hu

Bejelentette: október-november hónapban mintegy 4 milliárd euró visszafizetésével a jelenlegi 77 százalékról - újabb négy százalékponttal - 73 százalékra csökkentik az államadósságot. A továbbiakban felhívta arra a figyelmet, hogy a négy százalékpontos csökkentést két nagy összegű hitel visszafizetésével érik el, helyettük pedig nem vesznek fel újabb kölcsönt.

A négy százalékpontos csökkentést két nagy összegű hitel visszafizetésével érik el, helyettük pedig nem vesznek fel újabb kölcsönt.

Szijjártó Péter, Orbán Viktor és Matolcsy György (Fotó: Pelsőczy Csaba)

Orbán Viktor kijelentette, hogy a kormány korábbi előrejelzésének megfelelően továbbra is hiszik: Európában az államadósság növekedése egyszerre oka és következménye is a válságnak, ezért csak annak csökkentése lehet megoldás az adósságspirál elkerülésére.
Az európai és vele összefüggően a magyar növekedés is lassabb lesz a vártnál, de "nem vagyunk hajlandóak eltántorodni a további csökkentéstől" - fogalmazott.

 

Orbán: Az európai és vele összefüggően a magyar növekedés is lassabb lesz a vártnál, de

Orbán Viktor, Matolcsy György foró:fidesz.hu

 

A miniszterelnök tájékoztatása szerint a mostani, mintegy 4 milliárd eurós adósságcsökkentés fedezete az állami valutatartalékból 3 milliárd euró, valamint 1 milliárd a nyugdíjrendszer átalakításával az államhoz került külföldi részvényekből.
Emellett, ha 2,8 százalék alatt tudjuk tartani a költségvetési hiányt, az automatikus adósságcsökkentést jelent - mutatott rá.

 

Matolcsy György, nemzetgazdasági miniszter a kormány kétnapos lovasberényi ülése után újságíróknak elmondta: növelik az adóbeszedés hatékonyságát, és ebből negyvenmilliárd forintos többlet áfa-bevételre számítanak. További negyvenmilliárd forintos megtakarításra készül a kabinet idén az államigazgatásra vonatkozó teljes beszerzési stop miatt.

 

A miniszterelnök tájékoztatása szerint a mostani, mintegy 4 milliárd eurós adósságcsökkentés fedezete az állami valutatartalékból 3 milliárd euró, valamint 1 milliárd a nyugdíjrendszer átalakításával az államhoz került külföldi részvényekből.

Szijjártó Péter, Orbán Viktor és Matolcsy György (Fotó: Pelsőczy Csaba)

 

Ezen kívül ötven százalékkal emelik a játékadót, hét százalékkal a dohánytermékek, öt százalékkal az alkoholos termékek, ötven százalékkal az aromázott szeszesitalok jövedéki adóját, míg a gázolajét 97 forintról 110 forintra - jelentette be Matolcsy György. Hozzáfűzte: ebből összesen tízmilliárdos többletbevételt várnak az év utolsó két hónapjában.

A nemzetgazdasági miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy kitartanak az államadósság-csökkentő és az annak újratermelődését megakadályozó politika mellett, valamint végigviszik az ország megújítását. (T.A)

 

forrás:fidesz.hu/kormany.hu

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu