Belföldi hírek

H I R D E T É S
2023.09.28. - Thursday, Vencel napja van.

Belföldi hírek

Áder János cselekvésre szólított fel a vízügyi konferencián

2016. September 22. 07:45
Áder János cselekvésre szólított fel a vízügyi konferencián

Ha nem történik változás, akkor 15-20 éven belül vízválság várható - szögezte le a magyar államfő. Felkérték Áder Jánost, hogy vállaljon szerepet az újonnan alakult Vízügyi Elnöki Testületben.

"A természeti erőforrások soha nem tapasztalt kizsákmányolásának vagyunk szemtanúi, s a várható vízválság elhárítása érdekében három feladat áll a felelősen gondolkodó politikusok és szakemberek előtt". A három feladatként az ivóvíz biztosítását, a vizek elszennyeződésnek megállítását és a hatékonyabb vízgazdálkodást említette. Felhívta a figyelmet arra, hogy ma csaknem kétmilliárd ember nem jut tiszta vízhez, s ha nem sikerül változtatni, akkor milliárdnyi embernek nem lesz ivóvize és tízmillióknak kell majd elhagyniuk otthonaikat, hazájukat.

 

Áder János köztársasági elnök

Áder János köztársasági elnök a Vízügyi Elnöki Testület ülésén az ENSZ New York-i székházában

 

A mostani tanácskozáson már konkrét technikai és pénzügyi lehetőségekről esett szó, amelyekkel megoldható a kialakulóban lévő válság. Ilyen többek között a Világbankkal és nagy fejlesztési bankokkal kidolgozandó együttműködés. Áder János szerint minden egyes ENSZ-fórumon olyan deklarációk és megállapodások születtek, amelyek a vízhez való hozzáférést alapvető emberi jogként határozzák meg, így nem fordulthat elő, hogy ha valaki nem tudja megfizetni, akkor nem jut ivóvízhez.

 

 

/T.D.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2023. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu