Belföldi hírek

H I R D E T É S
2022.10.07. - péntek, Amália napja van.

Belföldi hírek

Adattároló intézményt fejlesztenek Magyarországon

2022. január 02. 12:00
Adattároló intézményt fejlesztenek Magyarországon

További fejlesztések indulnak, hogy sikeresen megvalósuljon az ELKH Adatrepozitórium létrehozása.

December végén elindult egy nagyszabású beruházás Magyarországon a digitális infrastruktúrában, ugyanis már fejlesztik az ELKH Adatrepozitóriumot. A projekt teljes mértékben hiánypótlónak számít Magyarországon, mivel hasonló adattároló még nem jött létre az országban.

 

Az adatrepozitórium páratlan feltételeket teremt itthon annak érdekében, hogy a kutatási adatok hosszú távon is biztonságosan tárolhatók, kezelhetők és megoszthatók legyenek. Az ELKH Adatrepozitóriumnak köszönhetően Magyarország is bekapcsolódik a hasonló adatkapcsolati kezdeményezésekbe Európában.

 

A projektet több kutatóintézet szakemberei irányítják

 

A fejlesztést az ELKH kutatóhelyei végzik: a Wigner Fizikai Kutatóközpont (Wigner FK), a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) és a Társadalomtudományi Kutatóközpont (TK) szakemberei is dolgoznak a projekten.

 

A beruházás fő célja, hogy az adattároló megoldást nyújtson a szektor vállalatainak, intézményeinek és szakembereinek, hogy a kutatási projektek alatt létrejövő óriási adatmennyiséget biztonságosan el tudják tárolni és közben könnyedén meg tudják osztani azt a többi szervezettel. A projekt ezzel nagyban hozzájárul annak megakadályozásához, hogy értékes adatok vesszenek el a folyamatok közben.

 

Forrás: MTI
CS.SZ.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2022. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu