Belföldi hírek

H I R D E T É S
2020.06.05. - péntek, Fatime napja van.

Belföldi hírek

Ab-hoz fordult két polgármester az iparűzési adó ügyében

2009. augusztus 01. 00:19
Ab-hoz fordult két polgármester az iparűzési adó ügyében
Alkotmánybírósághoz fordult közös beadványban a győri és a veszprémi polgármester, a testülettől az iparűzési adóra vonatkozó feladat- és hatásköröket módosító törvény alkotmányellenességének utólagos vizsgálatát kérik - jelentette be Debreczenyi János, Veszprém fideszes polgármestere pénteken sajtótájékoztatón.
A közteherviselés rendszerének átalakításáról szóló, a Magyar Közlönyben július 8-án közzétett törvény úgy rendelkezik, hogy a jövőben az állami adóhivatalok jogkörébe utalja a helyben kivetett iparűzési adó behajtását - ismertette Debreczenyi János, aki hangsúlyozta, hogy Borkai Zsolt, Győr fideszes polgármestere nevében is beszél.

A korábbi törvény módosítása nemcsak az önkormányzati törvénnyel, hanem az alkotmánnyal is ellentétes, sérti a demokratikus jogállamiság és az önkormányzati szuverenitás elvét - mondta Debreczenyi János.

A törvény "belenyúl" az önkormányzatok gazdálkodási rendszerébe, az önkormányzat ugyanis nemcsak megállapítja, hanem ki is veti az adót, és ezt az állami adóhatóság hatáskörébe utalni még részben sem lehetséges - vélekedett a veszprémi polgármester, hozzátéve, hogy az ilyen döntés jogszabályellenes.

Debreczenyi János szerint "nyilvánvalónak látszik", hogy a kormányzatnak nem az a szándéka, hogy az állami adóhatóság révén hajtsa be az adót, hanem abból az összegből "vissza is akar tartani egy bizonyos százalékot", noha a helyben képződő adót a helyi célok megoldására kellene fordítani. Nem új keletű eljárás ez, hiszen az illetékbevételek egy részét is - körülbelül 55 százalékát - "magánál tartja" az állam, pedig az ezzel kapcsolatos összes eljárást az önkormányzatoknak kell végrehajtaniuk - tette hozzá.

Ismeretei szerint 15 százalékot akar az állam visszatartani az iparűzési adóból - mondta a polgármester, hangsúlyozva: arról viszont nem lesz információjuk, hogy a kivetett adóból mennyi teljesült. Az önkormányzatoknak "nem lesz rálátásuk" arra, hogy az általuk megállapított adóból mennyit szedtek be, tehát arra sem lesz lehetőségük, hogy ellenőrizhessék: a kormányzat által visszautalt pénz a beszedett adónak valójában hány százaléka - közölte Debreczenyi János.

Ismertetése szerint három héttel ezelőtt a Megyei Jogú Városok Szövetségének közgyűlésén Szolnokon tájékoztatták a résztvevőket a szándékukról, és azért csak ketten írták alá a beadványt, mert - miként fogalmazott - "nem gondoltuk, hogy ebből egy körlevelet kellene készíteni". Debreczenyi János elmondta ugyanakkor azt is, hogy nem mindegyik megyei jogú város polgármestere értett egyet a beadvánnyal.

A törvénymódosítás egyébként azt is jelenti, hogy a városi adóhivataloknál "jó néhány" dolgozótól meg kell majd válni - tette hozzá a veszprémi városvezető.

(forrás: fidesz.hu - MTI)

Budapest Online - www.bpn.hu

-ba-
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2020. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu