Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.24. - Monday, Iván napja van.

Belföldi hírek

A Visegrádi Együttműködés (V4-ek) határőröket és rendőröket is küld Görögországba

2015. November 12. 16:28
A Visegrádi Együttműködés (V4-ek) határőröket és rendőröket is küld Görögországba

Több mint 300 határőrt és rendőrt küld Magyarország, Szlovália, Csehország és Lengyelország - vagyis a visegrádi négyek - Görögországba, hogy "a görög déli határoknál meg tudjuk állítani a menekülthullámot" - nyilatkozta Orbán Viktor miniszterelnök a máltai fővárosban, Vallettában rendezett EU-Afrika-csúcstalálkozón.

A V4-ek arról is megállapodtak Máltán, hogy közösen hozzájárulnak azoknak a pénzügyi alapoknak a feltöltéséhez, amelyek a migrációs hullám megfékezéséhez szükségesek - közölte a kormányfő. A visegrádi tagállamok megbeszéléséről tájékoztatva azt is elmondta, hogy decemberben V4-csúcstalálkozó lesz Prágában, ahol a dél-koreai elnök is jelen lesz. A cseh fővárosban emellett megvitatják majd az EU megreformálására vonatkozó brit javaslatokat.Orbán Viktor miniszterelnök az M1-nek nyilatkozott 2015. november 12-én Valettában.


A máltai EU-Afrika-csúcstalálkozóról szólva Orbán Viktor úgy fogalmazott: fájdalmas, de be kell ismerni, hogy "néhány görög komphajókapitány a migráció elleni küzdelemben hatékonyabb, mint a 28 (uniós) miniszterelnök többszöri találkozó után". Szemben azzal, amit az EU-s kormányfők rendszeresen mondanak, vagyis hogy a menekültáramlat nem állítható meg, kiderült: amint a görög hajós kapitányok úgy döntöttek, nem szállítják át a migránsokat a szigetekről a szárazföldre, rögtön megszakadt a migrációs hullám. "Tehát több bizonyítékunk is van a magyar határkerítésen túl arra, hogy az akarat hiányzik ma az unióból, hogy megállítsa ezt az áramlást" - mondta.


Migrációról szóló cikksorozatunk: 

Újra Európa védőbástyája leszünk?

Honnan jönnek, mi elől menekülnek a magyar határra érők?

A végvári rendszer most még nem kell az EU-nak

A határkerítésünk Európa lakmuszpapírja 

Hogyan védhetjük meg Európa külső határait? 

Miért szükséges a horvát határzár? 

Kinél marad a Fekete Péter? 

Nem példa nélküli a magyar kerítés az EU-ban

Kemény szavak Brüsszelben


MTI/MCOnet

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu