Belföldi hírek

H I R D E T É S
2022.05.28. - szombat, Emil, Csanád napja van.

Belföldi hírek

A világörökségi szempontoknak is megfelel majd a Gellért-hegyi sikló

2021. augusztus 30. 16:57
A világörökségi szempontoknak is megfelel majd a Gellért-hegyi sikló

Pár hónap és elindulhat a Gellért-hegyi sikló fejlesztése, amely a világörökségi szempontoknak is megfelel majd.

Hónapokon belül megkezdődhet a Gellért-hegyi sikló felújítása, amely nem csak modernebb lesz, de hosszabb útvonalat is kap. A beruházás jelenleg az előkészületi szakaszban tart, a kivitelező pedig olyan alapos fejlesztéseket tervez végrehajtani, hogy a sikló a világörökségi szempontoknak is meg fog felelni.

 

A sikló új bejárata a Hegyalja út alatti aluljárójából lesz megközelíthető, így az első 100 méteren a föld alatt fog közlekedni, majd kiérve az alagútból egészen a Citadelláig fog menni. A beruházás után az egyik legnagyobb változás az lesz, hogy a sikló nem csak a Citadella sétányig fog közlekedni, hanem egy szinttel feljebb áll majd meg.

 

A megépítés után a kabinokban egyszerre maximum 50 utas szállhat be, a menetidő pedig másfél perc körüli lesz. Ennek eredményeképp a siklón óránként több mint 1000 ember utazhat fel a Gellért-hegyig.

 

A Gellért-hegyi siklóból a kilátás is pazar lesz

 

Ahhoz, hogy a projekt megvalósuljon, a fák kivágása is szükséges lesz. A kivitelező cég 94 fa kivágására kért engedélyt, amelyek helyett közel 1000 előnevelt fát fognak ültetni pótlásként.

 

Az új felvonó kivitelezése által a városrész forgalmát nagyban terhelő turistabuszok is kitiltásra kerülhetnek a környező forgalmas utakról, hiszen főszezonban akár 400 turistabusz is felmegy a Gellért-hegyre napi szinten. A jelenlegi Citadella alatti parkoló területe így teljes mértékben zöldfelületté válhat.

 

Forrás: MTI, Gellérthegyi SIKLÓ Kft.
CS.SZ.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2022. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu