Belföldi hírek

H I R D E T É S
2019.06.25. - kedd, Vilmos napja van.

Belföldi hírek

A világ minden táján tartottak megemlékezést

2019. március 15. 17:06
A világ minden táján tartottak megemlékezést

Világszerte megünneplték a magyar szervezetek és közösségek március 15-ét. A megemlékezésnek Európától Ausztráliáig közösségformáló szerepe is van, sok település együtt ünnepelt, és sok helyre érkeztek vendégek Magyarországról vagy más magyarlakta régióból. 

A rendhagyó történelemórák, előadások, ünnepségek már a 15-ét megelőző hétvégén elkezdődtek és az azt követő héten is folytatódnak. Egyházak, helyi politikai és civil szervezetek, magyar iskolák, nagykövetségek vállalták magukra az események szervezését, amelyben aktívan részt vesz a Petőfi Sándor Program 72 és a Kőrösi Csoma Sándor Program 140 ösztöndíjasa, sőt, nem egy helyen az ő munkálkodásuk eredményeképpen kezd meghonosodni, vagy felelevenedni az ünnep.

 

A világ minden táján tartottak megemlékezést

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc valamennyi fontos szerveznek ünnepi programokat

 

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc valamennyi fontos helyszínén, és a forradalmárokhoz köthető helyszíneken is szerveznek ünnepi programokat, így például Medgyesen, Segesváron, Petőfi feltételezett elestének helyén, a 2005-ben újjáépített Ispánkúti Petőfi-emlékműnél, a győztes piski csata helyszínén vagy Székelykeresztúron, ahol két éve újra elültették Petőfi körtefáját. Törökországban is minden évben megemlékeznek, hiszen a szabadságharc után több magas rangú tiszt, sőt, maga Kossuth Lajos is menedéket talált itt az üldöztetések elől. Ünnepelnek New Yorkban is, ahol Kossuth 1851-ben tizenhét napot töltött.

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2019. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu