Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.05.25. - Saturday, Orbán napja van.

Belföldi hírek

A versenyképesség javításáért: strukturális változtatások, fenntartható pályán a gazdaság

2017. April 28. 14:26
A versenyképesség javításáért: strukturális változtatások, fenntartható pályán a gazdaság

Rákossy Balázs, európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár a Zsigmond Király Egyetem - Versenyképesség 2017 konferenciáján arról beszélt, hogy a kormány több intézkedést is hozott a versenyképesség növeléséért, strukturális változtatásokat hajtott végre és fenntartható pályára állította a gazdaságot.

A Nemzeti Versenyképességi Tanács tavaly ősszel alakult meg, a hét tagú szakmai konzultációs és előkészítő testület úgy ítélte meg, hogy rövid távon lépéseket kell tenni a villamos hálózatra való csatlakozás, a kisebbségi tulajdonos védelme, az adófizetés adminisztrációs terhei, a cégalapítási folyamat, az építési engedélyezés és a fizetésképtelenség rendezése területén az üzleti környezet, a versenyképesség javítása érdekében. Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy az alaptörvény megerősít több olyan pénzügyi szabályt is, amely a versenyképességet segíti.

 

A versenyképesség javításáért: strukturális változtatások, fenntartható pályán a gazdaság

300 ezer, többnyire jól képzett magyar munkavállaló dolgozik külföldön, őket bérfelzárkóztatással vissza kell hozni

 

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint a felsőoktatás és a gazdaság nagy mértékben eltávolodott egymástól, illetve a gyakorlatban nem igazolódott be, hogy az olcsó munkaerő vonzza a tőkét. Hangsúlyozta, hogy bérfelzárkóztatásra van szükség, hiszen 300 ezer, többnyire jól képzett magyar munkavállaló dolgozik külföldön, őket vissza kell hozni. Palotai Dániel, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója szerint a bérnövekedés nemcsak motiváló tényező a munkavállalóknak, hanem segíti a gazdaság fehéredését is.

 

/T.D.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu