Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.07.21. - Sunday, Dániel napja van.

Belföldi hírek

A válságadók mögött húzódó gazdasági megfontolások

2010. October 14. 11:23
A válságadók mögött húzódó gazdasági megfontolások
Szijjártó Péter kormányszóvivő részletezte a tervezett válságadók mögött húzódó gazdasági megfontolásokat és a magánnyugdíjpénztárak jövőjét. A kormány a bankadón kívül újabb válságadók bevezetését tervezi, amelyek ideiglenesen segítenék megtartani az idei 3,8 százalékos és a jövő évi 3 százalékos hiánycélt.
A hír hallatán számos kérdés és aggály merült fel az érintett szektorok cégeiben, ezekre reflektált Szijjártó Péter. Orbán Viktor miniszterelnök a szerdai nap folyamán úgy fogalmazott, hogy szakítani kell az eladósodó és megszorításokkal teli gazdaságpolitikával, és mindenkinek arányosan kell kivennie a részét a közös teherviselésből.

A második akciótervet, ami három szektorra vet majd ki különadót, hétfőn nyújtja be a parlamentnek a miniszterelnök az arányos közteherviselés zászlaja alatt. Továbbá a jövő év végéig felfüggesztik a magánnyugdíjpénztári átutalásokat is. Három szektort érint a válságadó: távközlési, energia és élelmiszerszektor. A távközlési és telekommunikációs szektortól évi 61 milliárd, az energia szektortól évi 70 milliárd, a kereskedelmi láncoktól pedig évi 30 milliárdot vár el a kormány a következő három évben.

 

A válságadók mögött húzódó gazdasági megfontolások

Szijjártó Péter kormányszóvivő részletezte a tervezett válságadók mögött húzódó gazdasági megfontolásokat és a magánnyugdíjpénztárak jövőjét


"Most már a világ valamennyi gazdasági vezetője, ide értve az IMF vezérigazgatóját is, mind-mind arról beszélnek, hogy új gazdasági világrend van kialakulóban, amikor a gazdasági növekedés, a munkahelyteremtés, és a kiegyensúlyozott költségvetési gazdálkodás, mint cél egyszerre jelennek meg." - felelt Szijjártó Péter arra a kérdésre válaszolva, hogy miért volt erre a válságadóra  most szükség.

A Fidesztől a választások óta várta az ellenzék a megszorításokat, a szocialisták semmi mást nem kértek számon a kormányon, mint a megszorító intézkedéseket, ám ilyen tervek nincsenek a kormány célkitűzései között - jelentette ki. Szijjártó Péter hangsúlyozta: nem a bevétel hanem a profit felét veszi el a kormány.

A magánnyugdíjpénztár-rendszerrel kapcsolatban Szijjártó kifejtette: ahhoz hogy az állami rendszer működőképes lehessen, az kell, hogy elsősorban az állami nyugdíjrendszerben legyen elég pénz. "Ahhoz, hogy meg tudjuk védeni az emberek nyugdíját, az állami nyugdíjrendszert, nem engedhető meg, hogy az állam havonta 30 milliárd forintot költsön a magánnyugdíjrendszerre." A cél tehát Szijjártó szavai szerint egyértelműen a nyugdíjpénztár rendszerének megóvása, Európai szabványok és technikák szerint.

 

Forrás: fidesz.hu

Belföldi hírek - www.belfoldihirek.com

[matesz]

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu