Belföldi hírek

H I R D E T É S
2023.03.23. - csütörtök, Beáta napja van.

Belföldi hírek

A V4 és a keleti partnerség országainak találkozóján részt vett Martonyi János külügyminiszter is

2014. április 29. 10:37
A V4 és a keleti partnerség országainak találkozóján részt vett Martonyi János külügyminiszter is

Budapesten tanácskoznak a visegrádi négyek (V4) és a keleti partnerség kezdeményezés országainak külügyi vezetői. Martonyi János külügyminiszter a Magyarország EU-csatlakozásának 10. évfordulója alkalmából rendezett nemzetközi konferencián is beszédet mondott.


A V4 külügyi vezetői, Martonyi János magyar, Radoslaw Sikorski lengyel, Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter és Petr Drulák cseh külügyminiszter-helyettes mind felszólaltak a Magyarország európai uniós csatlakozásának 10. évfordulója alkalmából tartandó nemzetközi konferencián. Martonyi János azt mondta, elsősorban ünnepelni kell az EU-csatlakozás évfordulóján, hiszen alapvetően mindenki elégedett lehet az elmúlt tíz évben elért eredményekkel az esetleges kudarcok ellenére is. Európa újraegyesítése azonban nincs befejezve, ezt folytatni kell – tette hozzá.

 

 

Magyarország EU-csatlakozásának 10. évfordulója alkalmából rendezett nemzetközi konferencia
A V4 sikerének egyik titka a magyar miniszter szerint, hogy ellenállt a kísértésnek, és nem engedett be újabb országokat a csoportba, valamint nem hozott létre külön intézményeket az együttműködés megvalósítására. A külügyminiszter arra is kitért, hogy a visegrádi országok szerepe, felelőssége egyre nő. Az ukrajnai orosz fegyveres erőszak miatt nem tudni, mi történik a következő napokban, hónapokban, években, és a V4 ebben a kérdésben is fontos szerepet tölt be, a visegrádi harccsoport létrehozása ezért is lényeges - hangzott el.

Kedd reggel a magyar és az azeri külügyminiszter megbeszélést folytat, majd az előző nap konzultációjának résztvevői ismét tanácskoznak. Délután Martonyi János grúz kollégájával külön is egyeztet, valamint Németh Zsolt parlamenti államtitkár a fehérorosz miniszterhelyettessel tárgyal.

 

MTI/MCOnet

fotó: Véssey Endre

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2023. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu