Belföldi hírek

H I R D E T É S
2020.09.30. - szerda, Jeromos napja van.

Belföldi hírek

A tudásintenzív beruházások játsszák a főszerepet a jövőben

2019. április 19. 08:00
A tudásintenzív beruházások játsszák a főszerepet a jövőben

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Amerikai Kereskedelmi Kamara üzleti fórumán kiemelte: a magyar gazdaság gyakorlatilag elérte a teljes foglalkoztatás határát, ezért a jövőben a kutatás-fejlesztésre alapozott, úgynevezett tudásintenzív beruházások játsszák a főszerepet.

Tavaly 98 beruházásban 4,2 milliárd euró tőke érkezett az országba, a magyar kivitel pedig elérte a 105 milliárd eurót. A kormány szavai szerint felismerte, hogy maximum 5 millió dolgozóval lehet számolni Magyarországon, ezért a beruházások támogatását is módosították. A magyar gazdaság dimenzióváltás előtt áll, a K+F tevékenység ösztönzésére helyeződik át a hangsúly. A magyar gazdaságnak a meglévő munkaerő-kínálatra kell alapoznia a további növekedést, a jövőben az innovációt, a kutatás-fejlesztést kell nagymértékben ösztönözni - fűzte hozzá. Magyarország ebben az időszakban is számít az Egyesült Államokból érkező, jövőben megvalósuló befektetésekre - mondta a külgazdasági és külügyminiszter.

 

A tudásintenzív beruházások játsszák a főszerepet a jövőben

A jövőben a kutatás-fejlesztésre alapozott, úgynevezett tudásintenzív beruházások játsszák a főszerepet

 

Kiemelte, hogy az elmúlt években az Európai Unión belül nagymértékben megnőtt Magyarország, és ezzel párhuzamosan a visegrádi államok gazdasági súlya. Így "sértő" bármilyen olyan feltételezés, hogy a közép-európai régió pusztán haszonélvezője lenne az Európai Unió gazdaságának, és ne járulna hozzá az EU gazdasági bővüléséhez. Szijjártó Péter rámutatott: a támogatott beruházásoknál nem az új munkahelyek megteremtése, számuk növelése a támogatás előfelvétele, sokkal inkább az új technológiák behozatala, a kutatás-fejlesztés előmozdítása és az innováció ösztönzése a legfontosabb befolyásoló tényező. Az dönt, hogy az esetleg azonos dolgozói létszámmal működő vállalkozások közül melyik tud magasabb hozzáadott értéket előállítani - emelte ki. Az így átalakított állami támogatási rendszerben a hozzáadott értéket teremtő beruházásokat a fővárosban is tudja anyagilag támogatni a kormányzat, erre korábban csak a gazdaságilag fejletlenebb térségekben volt lehetősége - emlékeztetett.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2020. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu