Belföldi hírek

H I R D E T É S
2019.09.19. - csütörtök, Vilhelmina napja van.

Belföldi hírek

A szlovákiai magyarok forduljanak Strasbourghoz

2009. augusztus 12. 10:02
A szlovákiai magyarok forduljanak Strasbourghoz
Akit a hamarosan hatályba lépő szlovák nyelvtörvény miatt megbüntetnek, forduljon a strasbourgi emberi jogi bírósághoz - tanácsolta az InfoRádió Aréna című műsorában Schöpflin György.
Szeptember elsejénl lép életbe a sokat vitatott nyelvtörvény Szlovákiában, amelynek értelmében a magyar kisebbségnek a nyilvános érintkezésben szlovákul kell használnia az ottani földrajzi elnevezéseket, az egészségügyi és szociális intézményekben pedig csak ott beszélhet a kiszolgáló személyzet magyarul a pácienssel, ahol legalább 20 százaléknyi magyar él.

Schöpflin György az InfoRádió Aréna című műsorában hangsúlyozta: akit a törvény megszegése miatt megbüntetnek, az forduljon a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához.

schopflin_400_190_2009081295522_768.jpg

Schöpflin György Európai Parlamenti képviselő szerint a szlovákiai magyaroknak Strasbourghoz kell fordulniuk

 

A Fidesz európai parlamenti képviselője szerint, ha sokan kérik az európai intézmény segítségét, akkor az a szlovák kormánynak egy idő után kínos lesz, és előfordulhat, hogy meghátrál.

Ha az unióban szóba kerültek a kisebbségi kérdések, akkor azok meddő vitába torkollottak - tette hozzá a politikus, aki azonban hangsúlyozta: továbbra is fel kell állni a parlamentben, és el kell mondani, hogy a nyelvtörvény kapcsán súlyos visszaélés történik.

A mostani európai parlamenti ciklusban stratégiailag a 2011-es soros magyar elnökség a legfontosabb Magyarországnak - hangsúlyozta Schöpflin György, hozzátéve: a politikai osztálytól kezdve a médiáig mindenkinek fel kell készülnie erre a feladatra.

Úgy véli: bár a mostani kormány elkezdte az előkészületeket, nem lehet pontosan tudni, hogy hol tartanak, mert nem tájékoztatják megfelelően a többi pártot.

A Néppárt frakciójában ülő európai parlamenti képviselő szerint a ciklus másik fontos kérdése lesz a közös agrápolitika újratárgyalása, és a következő uniós költségvetés előkészítése is a magyar elnökség idején lesz esedékes.

A Európai Unió versenyképességéről szóló Lisszaboni Stratégia is 2010-ben jár le, így a politikus elképzelhetőnek tartja, hogy a magyar elnökség alatt írják alá a következő, már Budapesti Stratégia névre keresztelt programot.

(Forrás: inforadio.hu)

Belföldi hírek - www.belfoldihirek.com

-ba-
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2019. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu