Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.05.27. - Monday, Hella napja van.

Belföldi hírek

A Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram a a távoli országokkal való kapcsolatépítésben is fontos szerepet játszik

2013. July 10. 09:59
A Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram a a távoli országokkal való kapcsolatépítésben is fontos szerepet játszik
A Kormány különleges ösztöndíjprogramot indít, melynek keretében mintegy kétezer külföldi hallgatót fogad majd Magyarország. A Stipendium Hungaricumról Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár adott tájékoztatást.
Az Ösztöndíj magyar vagy idegen nyelvű magyarországi felsőoktatási tanulmányok folytatására, önköltséges képzési helyre szól, a kétoldalú nemzetközi oktatási megállapodásokban meghatározott éves létszám erejéig.A konkrétumokat a kétoldalú államközi oktatási megállapodások tartalmazzák.Stipendium Hungaricum, az új ösztöndíjprogram


Szijjártó Péter rámutatott: a távoli országokkal való kapcsolatépítésben fontos szerepet játszik, ha az adott állam vezetői korábban Magyarországon tanultak, mert így az ország melletti elkötelezettségük is magasabb fokú lesz. Példaként említette, hogy a jelenlegi venezuelai pénzügyminiszter, a ghánai külügyminiszter, a Dél-Afrikai Köztársaság parlamentjének elnöke és az algériai mezőgazdasági miniszter is tanult Magyarországon.

Klinghammer István felsőoktatásért felelős államtitkár elmondta: a külföldi hallgatók nem a magyar hallgatóktól veszik el helyet, ráadásul Magyarországon költik el pénzüket, amivel a gazdaság élénkítéséhez is hozzájárulhatnak.

Klinghammer István

Klinghammer István felsőoktatásért felelős államtitkár és Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár jelentették be az ösztöndíjprogramot

 


Párhuzamosan az ösztöndíjrendszer kidolgozásával és az ösztöndíj megalapításáról szóló kormányrendelet előkészítésével, már megkezdődtek az előkészítő tárgyalások külföldi partnereinkkel a program mielőbbi érdemi beindítása érdekében. A Felsőoktatásért Felelős Államtitkárság tájékoztatása szerint A keleti nyitás külpolitikájának megfelelően meghívták a programba az ASEAN (Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége) tagállamokat, Kínát, Japánt, illetve számos közép ázsiai országot. A résztvevők körét illetően közel-keleti és latin-amerikai partnereinkkel is tárgyalásokat folytatnak a programba való bekapcsolódásukról.


MTI/MCOnet

Fotó: Árvai Károly


Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu